În luna august 2020, administraţia PSD ne înştiinţa că a descoperit 127 loturi de case care pot fi atribuite tinerilor conform Legii 15 din 2003.
Din acel moment a început o vânzoleală de nedescris, fără ca cineva să îşi pună întrebarea de ce acele terenuri nu au fost luate în considerare până atunci.
Hai la Primărie, că ne dă teren!
Despre felul în care tinerii au fost aduşi la Primărie de către apropiaţii primarului PSD am scris de câteva ori. Concret, în schimbul voturilor, li se promitea teren de casă.
Tinerii erau aduşi la Primărie în grupuri, îşi depuneau dosarele şi aşteptau ca acestea să intre în şedinţa Consiliului local pentru a fi aprobate, lucru care s-a şi întâmplat.
Doar în perioada 3 august – 7 septembrie 2020 au fost depuse 51 de dosare, care au fost aprobate în două şedinţe ale Consiliului local Tecuci.
Atribuirea
Imediat după alegerile pierdute de PSD, după ce au văzut că au pierdut Primăria, oamenii fostului primar s-au apucat de împărţit terenuri.
Disperarea era mare. Toţi cei implicaţi în manevra cu aceste dosare de atribuire riscau să se trezească la uşă cu cei păcăliţi că li se va da terenuri.
Ce spune actualul primar
Într-o discuţie cu tecucenii, desfăşurată live ieri, 30 octombrie, primarul municipiului Tecuci a făcut unele precizări referitoare la atribuirile de teren.
„Înainte de campania electorală, un anumit clan, împreună cu fosta conducere, pe repede-înainte, au făcut o comisie ilegală, au făcut o lotizare a unui teren pe care Primăria îl deţine, a dat repede procese verbale de atribuire pe Legea 15 pentru tineri, pentru a-şi construi case.
Dar, atenţie! În conformitate cu prevederile legale, înainte de acest demers trebuia făcut un PUZ, un Plan Urbanistic Zonal, pentru a putea permite arhitectului şef să dea autorizaţii de construcţie.
Din păcate, pe terenurile care au fost atribuite ilegal de PSD nu se pot construi locuinţe pentru că instituţia arhitectului nu poate elibera autorizaţii de construcţie”, a precizat primarul Lucian Costin.
Ce s-a întâmplat?
„Aţi primit nişte loturi de teren pentru care noi, ca Primărie, nu putem elibera autorizaţie de construire. Practic, ce s-a întâmplat?
Aţi fost păcăliţi de fosta administraţie că vă dau aceste loturi de teren în vederea construcţiei de case.
În perioada de două săptămâni, băieţii care au avut informaţia, şi evident că informaţia au avut-o doar oamenii primarului, au fost chemaţi la Primărie, au depus documentele şi au luat aceste loturi de case”, a subliniat primarul tecucean.
Care este soluţia
Primarul municipiului a arătat că modul în care au fost făcute aceste atribuiri nu este corect faţă de toţi ce interesaţi de un teren pentru a-şi construi casă.
„Cea mai corectă soluţie pentru această atribuire este să o anulăm, să o facem în conformitate cu prevederile legii şi transparentă.
Cea mai bună variantă este anularea acestei repartizări, să demarăm în regim de urgenţă elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal pe acea zonă şi după ce facem acest PUZ să trecem la o repartizare transparentă şi nu cum s-a făcut”, a încheiat primarul Lucian Costin.
Legea 15/2003 prevede ca în termen de doi ani tinerii care beneficiază de teren să îşi construiască locuinţa.
Eu știam respectivele loturi se găsesc într-o zonă inundabilă, acesta fiind motivul pentru care (pe lângă absența Planului Urbanistic Zonal) arhitectul nu poate elibera autorizații de construcție.