Unirea Principatelor Române marcată la Tecuci – Foto

 

Împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române a fost marcată astăzi și în Tecuci, autoritatea locală alegând să sărbătorească Mica Unire printr-o ceremonie restrânsă, cu respectarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei.

În fiecare an, la 24 ianuarie, este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859 – 1866). Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român.

Manifestarea de la Tecuci a început la ora 11 cu intonarea Imnului național. După introducerea făcută de Daniel Dojan, arhivist și director interimar al Muzeului local, a avut loc o slujbă religioasă. Acest Te Deum a fost săvârșit de preoții de la Catedrală, Gheorghe Joghiu, Mihai Roșu și Vasile Ramfu.

Protoiereul Joghiu a vorbit despre contextul înfăptuirii Unirii, amintind: „În realizarea acestui eveniment național, sudul Moldovei și zona Tecuciului a avut partea specială de contribuție. Nu mai enumerăm marile personalități politice, facem referire doar la două locații, Costachi Negri și Țigănești, care între ele având localitatea Tecuci au putut fi mediile cele mai favorabile pentru a se așeza germenii, aluatul de frământare pentru ca unitatea națională să poată să prindă contur.

Înainte de 1859, în Moldova, și mai ales în cetatea Iașului și a Sucevei se spunea în presa vremii <Și noi, și frații de dincolo de Milcov au aceeași credință. Și noi, și frații de dincolo de Milcov, din Valahia sau Țara Românească au aceeași limbă, același port, au aceeași rugăciune, același dor de a fi una. Iar strigătul a fost așezat ca un testament: Vin la Milcov cu grăbire, să-l secăm dintr-o sorbire>. Nu este decât chemarea poporului de a scoate singurul votant care mai era, cel geografic, netezirea unității de la Prut până la Timișoara și vestul țării, pentru ca la unitatea de credință de trai, de port, să fie și unitate ctitorită geografic.

Astăzi, conștientizăm ca testament graba cu care trebuie să mergem către fiecare hotar care ne separă pe noi toți deolaltă și cu grăbire să ne scoatem, pentru ca fiecare să netezim calea spre unitate, și toți împreună un drum frumos, într-o unitate națională de gânduri, de credință, de cultură, tradiții și de identitate.

 Momentul de la 1859 a fost un moment de mare demnitate în care poporul român, reprezentat de mari personalități, a știut să prezinte Europei o vrere comună, de mult dorită. Astăzi, cu recunoștință aducem cinstire înaintașilor noștri care au făurit România Mare. Nădăjduim ca unitatea națională să fie o formă de trăire, de viață și de conduită, în așa fel încât strămoșii noștri care ne-au oferit aceste bijuterii ale unității să fie mândri acolo, unde ne așteaptă și pe noi, că vom putea să le ducem testamentul împlinit. La mulți ani, cu binecuvântare și spor, și Dumnezeu să ne țină în această dorință de a lupta pentru unitatea națională în toate aspectele ei!״

A urmat ceremonia de depunere a coroanelor de flori la bustul domnitorului Alexandru I. Cuza. Au depus: Primarul Lucian Costin, Partidul Național Liberal, Partidul Social Democrat, Uniunea Independentă pentru Tecuci,  Viorica Sandu din partea Camerei Deputaților, Alianța USR PLUS, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, Asociația Unirea, CAR Învățământ Tecuci, Colegiul Național Calistrat Hogaș.