Motive invocate pentru respingerea înființării Parcului industrial la Tecuci

 

În şedinţa desfăşurată ieri, 28 ianuarie, „Proiectul de hotărâre privind acordul de principiu pentru participarea UAT Municipiul Tecuci ca membru fondator la constituirea și funcționarea unui parc industrial pe amplasamentul din incinta fostei UM 01589” a iscat vii discuţii în Consiliul local.

„Ştim că în zona respectivă este zona de case. Cum poate să funcţioneze un Parc industrial în acea zonă?

Valoarea terenului este destul de mare. Dacă Primăria municipiului Tecuci va fi membru fondator împreună cu altcineva, cine va veni ca şi partener?”, a întrebat consilierul UIPT Remus Pascal.

Acesta a amintit că la Galaţi există un Parc industrial, de 22 ha, terminat, dar nefuncţional.

„Este vorba numai de un acord de principiu, ca să putem să demarăm, să asigurăm o legalitate demersurilor pe care le vom face ulterior, să vedem oportunitatea înfiinţării acestui Parc. Este un acord de principiu. Trebuie să venim cu personal, să analizăm situaţiile, să facem nişte dezbateri, să mergem să discutăm cu eventualii întreprinzători”, a precizat Daniel Chiţu, funcţionar în cadrul Serviciului investiţii din Primărie.

Acelaşi consilier UIPT informează că în judeţul Covasna sunt făcute trei parcuri industriale, dar niciunul nu este funcţional. Angajatul Primăriei aminteşte de existenţa a şase Parcuri industriale, care sunt extraordinare din punct de vedere economic.

„Noi la acest proiect o să ne abţinem. Părerea noastră e că e un teren foarte scump, foarte valoros”, declară Claudiu Gavril.

Liderul UIPT este interesat dacă Municipiul Tecuci are teren la drumul european, iar Lucian Gradea, de la Serviciul ADPP din Primărie, îi răspunde că deţine o suprafaţă de 5,5 ha.

„Se poate face şi aici. La un drum european, metrul pătrat este undeva la un euro, doi, trei. Aici vorbim de o valoare de 100 euro pe mp. Şi dacă tragem utilităţile tot mai bine ieşim”, spune consilierul Claudiu Gavril.

La final a intervenit şi consilierul primarului în exerciţiu, care a oferit mai multe amănunte.

„Primăria este membru fondator. Ca membru fondator Primăria trebuie să înfiinţeze o societate care se numeşte Administrator al Parcului. Terenul de acolo se dă în administrare, acelui administrator pentru Parcul industrial. Pentru a construi un Parc industrial trebuie un aviz de la Mediu, dacă nu o să îndeplinească condiţiile nu o să ne dea aviz. Este un acord de principiu. Nu sunteţi de acord, îl discutăm”, a precizat Mircea Lupaşcu.

Pentru proiect au votat consilierii PNL. S-au abţinut consilierii PSD şi UIPT.  Proiectul nu a trecut.