Proiect de Buget: Salariile și sporurile bugetarilor rămân la nivelul lunii decembrie. Fără vouchere de vacanţă

 

Ieri, 11 februarie, Ministerul Finanțelor a pus în dezbatere publică proiectul legii bugetului de stat 2021, proiectul legii bugetului asigurărilor sociale și proiectul legii pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2021.

Conform proiectului, se prevede o creştere economică de 4,3% în 2021, urmată de 4,7% în 2022, 5% în 2023 și 4,9% în 2024.

Investiţiile sunt estimate la 5,5% din PIB, mai mari cu 8,3 miliarde de lei faţă de execuția bugetară din anul 2020.

Astfel, 900 milioane de lei din bugetul Ministerului Sănătății sunt destinați achiziției de vaccinuri împotriva COVID-19, iar 500 milioane de lei din bugetul aceluiaşi minister sunt pentru finanțarea cheltuielilor curente și de capital necesare operaționalizării centrelor de vaccinare împotriva COVID-19.

Firmele cu capital de stat care au realizat pierderi sau arierate (plăți restante) la finalul anului 2020 nu pot prevedea în bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2021 creșteri ale cheltuielilor de natură salarială aferente reîntregirii acestora, determinate ca urmare a acordării unor creșteri salariale și/sau a  numărului de personal în anul 2020.

Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii este de 90 de miliarde de lei. Bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferent sistemului asigurărilor pentru şomaj, este de 3,3 miliarde de lei.

În acest an se îngheață cuantumul brut al salariilor de bază / soldelor de funcţie / salariilor de funcţie / indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice, precum și indemnizațiile aferente funcțiilor de demnitate publică, la nivelul acordat pentru luna decembrie 2020. Sporurile, indemnizaţiile, compensaţiile și primele bugetarilor rămân neschimbate în anul 2021 față de luna decembrie 2020.

Cuantumul indemnizației de hrană se menține la nivelul stabilit pentru anul 2020. În acest an nu se acordă indemnizaţia de vacanţă prevăzută de Legea-cadru nr. 153/2017.

Orele suplimentare pentru personalul bugetar se compensează numai cu timp liber corespunzător. Pentru polițiști și cadre militare se mențin reglementările din anii anteriori care vizează acordarea drepturilor salariale pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale.

Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în vârstă de până la 26 de ani, nu mai beneficiază de gratuitate totală, ci de tarif redus cu 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, transport intern feroviar la toate categoriile de trenuri și naval.

Ministerul Finanţelor, Ministerul Justiţiei, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi Ministerul Sănătăţii vor primi anul acesta credite bugetare mai mici faţă de 2020, conform proiectului de buget postat pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Cele trei proiecte supuse dezbaterii publice pot fi accesate AICI.

 

One thought on “Proiect de Buget: Salariile și sporurile bugetarilor rămân la nivelul lunii decembrie. Fără vouchere de vacanţă

  1. Totuși, 85 la sută din taxele și impozitele încasate de stat se duc pe salariile bugetarilor, iar 45% o reprezintă sporurile, multe din ele aberante. Spre exemplu: Angajaţii de la Parlament primesc lunar un spor de 15 la sută din salariu motivat d efaptul că sunt afectaţi de undele electromagnetice care se propagă prin clădire. Angajații de la instituția Avocatului Poporului primesc spor pentru că își obosesc ochii în fața computerului, lucrează în praf, dar și pentru că pe birouri se găsesc diverse bacterii. Fiecare judecător al Curţii Constituţionale primeşte lunar două sporuri, practic, pentru acelaşi lucru. Mai exact pentru faptul că sunt stresaţi. Primul se numeşte spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică şi este de 5.660 de lei, brut. Al doilea, în valoare de 4.390 de lei, se numeşte spor pentru muncă în condiţii vătămătoare în care, din nou, este inclusă suprasolicitarea neuropsihică. Angajați din Ministerul Educației primesc bani în plus la salariu pentru că lucrează într-un mediu toxic.
    Sunt 1,2 milioane de bugetari care primesc sporuri, adică aproape toți, indiferent de agenția sau de instituția la care lucrează, în condițiile în care cei care lucrează la privat nu au aceste beneficii.

Comments are closed.