La sfârșitul anului trecut, a apărut lucrarea intitulată „Antologie”, dedicată Festivalului Internațional al Aforismului pentru românii de pretutindeni – Ediția a IV-a, Tecuci 2020”.
Volumul a apărut la Editura Studis din Iași, sub patronajul Fundației Pelin – Educație fără frontiere Creștin-Europeană, are un număr de 224 pagini și mai cuprinde 14 fotografii color cu aspecte de la acest festival.
Prefața, intitulată „Urgia Covid 19” este semnată de profesorul Vasile Ghica, președinte și, de fapt, inițiatorul acestei manifestări care a reușit să pună Tecuciul pe harta națională și chiar internațională. În această introducere, prof. Ghica, aduce, printre altele, și mulțumiri celor care au contribuit la crearea și continuarea acestui festival începând cu „Aripa ocrotitoare” a Fundației Pelin, fără de care acest nu ar fi existat, continuând cu SC Gifarm – patroni Gina și Pintilie Bute și Primăria Tecuci. Se aduc, de asemeni, mulțumiri profesorilor care au sprijinit această acțiune, respectiv Nelia Munteanu, Daniela Palade, Ecaterina Jalbă, Corina Olaru, Cristina Dumitrache și Elena Huian, din Tecuci, dar și profesoarelor Silvia Toderică din Drăgănești, Lucreția Iancu din Umbrărești, dovadă clară că și la sate aforismul este iubit.
La această a IV-a ediție a festivalului, Președinte de Onoare a fost prof. Francois Rastier (Fr. Vaucluse), director de cercetare la Centrul Național de cercetare științifică, lingvist, specializat în semantica textelor, căruia profesorul Ghica i-a solicitat, la începutul cărții, un interviu, oferit cu multă generozitate de distinsul președinte, sub traducerea inimoasei profesoare de franceză Lidia Costea, care are și dânsa contribuție importantă la realizarea acestei lucrări.
În capitolul „Note, impresii și amintiri” găsim discursul prof. univ. dr. Constantin Frosin, Președinte de onoare al festivalului din 2019, Scrisoarea trimisă de Mircea Oprea – directorul festivalului, profesorului Vasile Ghica, acesta apreciind valoarea și consistenţa unui reușit festival. Urmează tableta intitulată „Nicicând toamna nu fu mai frumoasă”, de Constantin Ardeleanu, apoi materialul intitulat „Aripă zburând înaintea păsării” , „Valori și norme”, de Traian D. Lazăr. Foarte interesantă este și tableta intitulată „Aforisme cu Pelin”, semnată de Loredana Florentina Dalian, iar în finalul capitolului găsim articolul intitulat „Din însemnările unui membru al juriului”, de Nae Aforisescu.
În continuare, găsim capitolele intitulate „Pledoarie pentru aforism”, „Teorie și istorie literară”, „Anchete literare”, „Aforisme Hors Concurs” și, în final, „Epigrame”.
La această ediție, laureații au fost următorii:
Premiul I – Gina Zaharia din Buzău și Gabriel Petru Băețan din Oradea
Premiul II – George Drăghescu din Tg. Jiu și Marta Ioan din Arad
Premiul III – Any Drăgoianu din Țânțăreni, Gorj
Premiul special „Cocuța Conachi” – Ms. Koan din București
Premiul special „Iorgu Iordan” – Adrian Răcaru din Tecuci
Premiul special „Calistrat Hogaș” – Liviu Zanfirescu din București
Premiul special „Ion Petrovici” – Ion Cuzuioc din Rep. Moldova
Premiul special „Hortansa Papadat Bengescu” – Elena Stan din Vălenii de Munte, Prahova
Premiul special „Ștefan Petică” – N. Schițco din Rep. Moldova
Premiul Revistei „Porto-Franco” din Galați – Magda Căciulă din Vlădeşti, Argeș
Premiul Revistei „Plumb” din Bacău – Vasile Larco din Iași
Premiul ziarului „Viața Liberă” din Galați – Diana Adriana Matei din Ploiești.
Premiul Revistei „Antares” din Galați – Julian Radu din București.
Alți participanți au mai fost Ștefan Mârzac din Iași, Mihaela Cojocaru din Constanța, Victor Manole din Întorsura Buzăului – Covasna și Adrian Comșa din Rușcu – Brașov.
Este o apariție foarte reușită iar ultima coperta a cărții se încheie cu frumoasa poezie, Acrostih, realizată de Letiția Coza pe care o reproducem:
Ateneul din Tecuci în octombrie e plin
Festivalu-l găzduiește tot Fundația Pelin;
O întrecere pe cinste are loc, precum se știe,
Roadele le-adună în a sa Antologie.
Inițiatorul Ghica, aforistul competent,
Sfidând curajos covid-ul ce-i atât de virulent;
Măștile-s purtate-n sală de distinși participanți
Unii experimentați, alții tineri debutanți,
La trofeu visează-n taină și la… vinul excelent!
Sincere felicitări pentru reușite, Fundației Pelin și neobositului prof. Ghica!
Iancu Aizic