Asociația Cultul Eroilor „Regina Maria” Tecuci și-a ales noua conducere

 

Marți, 9 martie, Sala Studio a Casei de cultură Tecuci a găzduit Adunarea Generală a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” subfiliala Tecuci. 

Adunarea a început cu intonarea Imnului Național după care președintele asociației, profesorul Cezar Ungan, a prezentat invitații speciali la acest eveniment de la Filiala Galați, respectiv comandor  Constantin Sofronie – președinte al filialei Galați și comandor Hristache Păun, secretar general al Filialei.  În continuare, președintele Ungan spune că a fost nevoit să urgenteze această adunare generală din cauza pandemiei, acum fiind o perioadă favorabilă și neștiind ce va urma.

 A prezentat realizările anului 2020, mai puține decât în alți ani, din cauza pandemiei. Totuși, pe data de 24 ianuarie 2020, asociația a depus  o coroana de flori la bustul  domnitorului Al. I. Cuza, pe 25 mai s-a sărbătorit Ziua Eroilor, pe 20 iulie  Ziua Aviației militare, pe 15 august un număr de 4 persoane din asociație în frunte cu președintele au participat la parada navală  executată pe Dunăre de către o Unitate militară din Brăila, pe 25 octombrie  s-a participat la festivitățile restrânse dedicate  Zilei Armatei Române, pe 11 noiembrie o parte din membrii asociației au participat la Ziua  Eroilor căzuți în luptele împotriva terorismului, ocazie prin care s-a depus o coroană și s-a aprins o candelă  la mormântul slt. Narcis Șonei, căzut în Afganistan. Pe 1 decembrie o parte dintre membrii asociației au participat la manifestările desfășurate pentru cinstirea Zilei Naționale și ca acțiune permanentă rămâne curățarea plăcii dedicate memoriei eroilor căzuți la Mărășești, amplasată în fața bustului domnitorului Cuza.

 A urmat apoi prezentarea proiectului de activități pentru anul 2021, începând cu manifestarea de la 24 ianuarie când o parte din membrii asociației au depus o coroana la bustul domnitorului Cuza. Pentru data de 3 aprilie este prevăzută participarea la Ziua trupelor de jandarmi, pe 9 aprilie la Ziua Reuniunii Basarabiei cu România, acțiune ce se va desfășura la Muzeu. Pe 17 aprilie participarea la Ziua internațională a conservării monumentelor, pe 23 aprilie Ziua forțelor terestre, pe 29 aprilie Ziua Veteranilor de război, pe 30 aprilie Ziua Jandarmeriei Române, pe 9 mai de Ziua Proclamării României va avea loc o activitate la Muzeu, pe 25 mai Ziua Eroilor cu participarea Primăriei și o parte din rezerviști, pe 31 mai Ziua Rezervistului, pe 17 iunie Ziua Aviației militare, pe 25 iulie Ziua Radiolocaţiei fiind vizată stația din Matca, pe 6 august o acțiune cu referire la Bătălia de la Mărășeşti, pe 16 august o participare la Ziua Marinei Militare, pe 13 septembrie  Ziua Pompierilor, pe 19 septembrie Ziua Artileriei și rachetelor, în 25 octombrie Ziua Armatei, pe 11 noiembrie Ziua eroilor căzuți în teatrele de operațiuni,  pe 19 noiembrie Ziua Asociației naționale Cultul Eroilor Regina Maria și 1 decembrie Ziua Națională

 Trecându-se la discuții, se arată că deocamdată doar 6 membri au cotizația achitată dar în cel mai scurt timp se va finaliza, cotizația fiind de 2 lei lunar respectiv 24 lei anual. Se mai propune ca activitate sărbătorirea a 80 de ani de la eliberarea Basarabiei. Comandorul Ionică Răileanu propune includerea și a unei manifestări dedicate împlinirii a 100 de ani de la decesul lui Tudor Pamfile.

Se trece apoi la ultimul punct al adunării, alegerea noului organism de conducere al asociației. Astfel, cu majoritate de voturi au fost aleși următorii: prof. Cezar Ungan – președinte al subfilialei Cultul Eroilor Tecuci, vicepreședinte comandor Adrian Cătăuță, secretar prof. Arhip Marin Mihaela, membrii adj. Claudiu Ignatovici și  prof. Niculina Boștiog și membru supleant  elevul  Mirel Jorăscu.

A luat cuvântul comandorul Constantin Sofronie  care a mulțumit pentru activitatea depusă până acum preș. Cezar Ungan și Ioan Diaconu, oferind și o diplomă. S-au adresat mulțumiri pentru găzduirea evenimentului, iar acţiunea s-a încheiat cu îndrăgitul cântec „Eroi au fost, eroi sunt încă”.

 

Iancu Aizic