Materiale și aparatură necesare secției Neonatologie. Să fim alături de mame și nou-născuți!

 

Doctor Liliana Dumitru este șef Secție Neonatologie la Spitalul municipal „Anton Cincu” Tecuci și a gândit că oamenii de bine din comunitatea noastră ar trebui să știe cu ce probleme se confruntă Secția și care ar fi implicarea pentru a fi condiții mai decente.

În principal, Secția, care cuprinde 7 saloane plus două pentru situații mai dificile, are doar o singură baie. Pentru toate saloanele. Conform medicului, e nevoie de var pentru zugrăvit, aplicat linoleum antibacterian, achiziționat paturi pentru mame, noptiere, realizate băi cu chiuvetă mică, duș și toaletă în fiecare salon. Doctorița Dumitru e conștientă că spitalul are acumulate datorii și găuri multe de acoperit și dorește să se adreseze și comunității pentru întrajutorare.

Conducerea Spitalului i-a oferit pătuțuri și trusouri pentru nou născuți, se ocupă de renovarea a două saloane unde mucegaiul era în floare, dar sunt nevoi pe care nu le poate acoperi, fiind necesare atât materialele enumerate cât și aparatura indispensabilă pentru bebeluși.

„Am cerut în ianuarie a.c. pătuţuri speciale, am cerut scutece, am cerut lenjerie pentru nou-născuţi şi am interzis aducerea hainelor de acasă. Mi-am asumat această decizie, nu este nelegală, este tot pentru protecţia nou-născutului şi a mamei.

Sunt singurul medic, care răspund la orice oră din zi şi din noapte. Am colaborarea colegilor de la Pediatrie. Practic, programul meu este de luni până vineri, eu vin de luni până sâmbătă.

Ca şi cadre medicale, când am venit erau opt asistente, aveam o singură asistentă pe tură care asigura Secţia, terapia, blocul de naşteri, vaccinările de afară, biberoneria.

Cu ajutorul conducerii, mi s-au mai dat încă patru oameni pentru angajare şi trei voluntari cu care urmează să se facă contracte pe perioadă determinată.

Această secţie ar trebui să aibă o asistentă la cinci paturi, conform Ministerului Sănătăţii, cinci îngrijitoare şi cinci asistente pe o tură. În momentul acesta, am o singură îngrijitoare şi două asistente.

Sunt 24 de paturi, dintre care 20 pentru copiii normoponderali şi 4 paturi pentru copii prematuri.

Am făcut referate şi am cerut, pentru că dacă nu se cer nici conducerea nu ştie. Am cerut şi ni s-a adus”, mărturisește medicul.

 Cât despre aparatele indispensabile, aflăm: „Ne-au aprobat şi ne-au adus un pulsoximetru, un aparat de audiometrii, două injectomate, cu care nu reuşim să facem faţă. Ne împrumutăm la chirurgie, sau unde reuşim, avem doar două lămpi de foto-terapie, în contextul în care acum o săptămână aveam şase copii care aveau nevoie de foto-terapie.

O lampă de foto-terapie costă aproximativ 15.000 de lei, cea mai ieftină. Am avea nevoie măcar de încă două, de un monitor de funcţii vitale, două incubatoare, o masă iradiantă, un traseu pentru terapie – în care sunt încorporate oxigenatoare, prize, tot”.

Decisă să facă ceva pentru confortul mamelor și pruncilor, dr. Liliana Dumitru apelează la noi, toți: „Vreau să încep prin curăţenie, prin renovare. Nu mi se pare ok ca firmele din Galaţi să se implice, iar cele din Tecuci să fie indiferente. Nu o fac pentru mine, nici dânşii pentru dânşii, o facem pentru comunitate.

Avem colaborarea şi înţelegerea atât a Maternităţii din Galaţi cât şi a Spitalului de copii, care întotdeauna ne ajută şi colaborăm şi trimitem transferuri către dânşii în momentul în care nu reuşim cu ce avem în dotare aici.

În momentul acesta avem statutul de departament pentru că avem 24 de paturi pentru mame şi tot atât pentru copii. Până la statutul de secţie ne trebuie un singur pat, ca să putem să facem secţie, ca să putem să avem terapie intensivă în legalitate, să putem să acordăm mai multe îngrijiri pe plan local aici. Ca departament suntem limitaţi, ceea ce fac eu acum îmi asum.

La Spitalul de copii trebuie implicată comunitatea foarte mult, prin asociaţii. Aici mă simt neputincioasă pentru că Spitalul are de acoperit foarte multe datorii. Am colaborarea, acordul conducerii, dar trebuie să ne unim să găsim fonduri și pentru această secție de Neonatologie”.  

 

        

error: Content is protected !!