Ateneu: Regal de muzică și poezie în memoria regretatului poet Nicolae Dabija

 

Tot cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a Poeziei, Fundația Pelin în colaborare cu Primăria, Cenaclul literar „Calistrat Hogaș” care activează pe lângă Casa de cultură și cu aportul postului Radio Tecuci, au organizat o manifestare de poezie și muzică în memoria regretatului poet academician Nicolae Dabija. Aici, pe lângă membrii Cenaclului literar tecucean și-au adus un aport considerabil  soprana Diana Gheorghe, mezzosoprana Lăcrămioara Crihană și pianista  Tatiana Zaharova.

 Manifestarea a debutat la ora 17, când la Catedrala „Sfântul Gheorghe״ din Tecuci a avut loc o slujbă de pomenire pentru Nicolae Dabija. Te Deum a fost săvârșit de preotul Mihai Roșu, având alături poeți și iubitori de literatură. După slujba religioasă, Cristian Pohrib a ținut o cuvântare în memoria patriotului Dabija.

Apoi, începând cu orele 18, la Ateneul Fundației Pelin, publicul spectator a putut urmări un spectacol foarte bine închegat cu cele două zeițe ale artei – Muzica și Poezia.

Pe ecran, se afla figura dominantă a regretatului poet național Nicolae Dabija, plecat dintre noi mult prea devreme pe data de 12 martie 2021, la vârsta de 73 de ani.  Figura lui se afla alături de o candelă aprinsă spre a-i lumina și mai mult drumul spre stele.

Spectacolul a fost deschis cu un reușit documentar cu vizita marelui patriot moldovean Nicolae Dabija la Tecuci, în anul 2018, atunci când a fost și președinte de onoare al Festivalului internațional al aforismului, și a luat cuvântul, în Parcul Central, la inaugurarea bustului Cocuța Conachi, atunci când ne spunea că se bucură pentru această vizită în România, aici la Tecuci, la poporul frate pe care îl iubește enorm.

 A intrat apoi pe scenă directorul Radio Tecuci, Cristian Pohrib, în rol de moderator și prezentator. Acesta începe prin a  încerca să sintetizeze cam tot ce a reușit marele poet în timpul vieții, oprindu-se la marea realizare cu revista „Literatura și arta״ care a dominat cultura rusă. A fost membru de Onoare al Academiei Române, al Uniunii Scriitorilor din Moldova, fiind un mare luptător pentru strângerea legăturilor dintre România și Republica Moldova: „Pentru toate acestea, vă oferim acum acest spectacol de muzică și poezie”. 

 Este invitat apoi pe scenă prof. scriitor Vasile Ghica, cel care a colaborat mult timp cu acest mare poet, Comandor al Ordinului  Steaua României. Prof. Ghica  începe cu binecunoscuta lozincă „Trăiască poezia și marii visători”, vorbind în continuare despre marele poet, premiat în Franța, Italia și chiar în Coreea de Sud. Ne amintește apoi de revista „Literatura și arta”, scoasă în anul 1990 și apărută atunci în 260.000 de exemplare, într-o țară cu 4 milioane de locuitori, în timp ce la noi revista „România literară”  apărea în doar 500 de exemplare: „A fost un adevărat luptător și pe linie civică, un aprig susținător al Limbii române și din acest punct de vedere consider că putea candida și la un loc pentru Premiul Nobel”, amintind și de strânsa legătură dintre acad. Aurel Ioan Pop, președinte al Academiei și N. Dabija. În încheiere, din creația marelui poet moldovean, ne recită poeziile „Țara mea de dincolo de  Prut” și „Cărțile rămân”.

Au fost invitate în scenă cele două mari interprete și alături de acompaniamentul pianistic au interpretat frumoase arii din opere și operete, intercalate cu intrările pe scenă ale poeților tecuceni, membri ai Cenaclului.

 Primul poet tecucean a fost Tănase Dănăilă, care a apreciat această reușită „logodnă” dintre poezie și muzică, declarând că avem acum, cu adevărat, o seară minunată. Printre versurile recitate s-au aflat poeziile „Rămâi o veșnică ispită” și „Poezia”. A intrat apoi în scenă poetul Iancu Huzum cu frumoasa poezie  „Visul”, recitind apoi și din alți poeți în timp ce poeta Dorina Vîrlan ne-a prezentat poezia „E o casă”, urmată de altele din volumul „Ulyssa”, care îi aparține. O interpretare excelentă a avut în continuare Cristian Pohrib cu poezia  lui N. Dabija „Ce bine-a fost când n-a fost bine”.

 Prof. poet Cătălin Poenașu ne-a recitat poezia „Dorul de scris”, apoi „Lasă-mă, Doamne” și în final poezia „La Putna”, realizată cu ocazia primei lui vizite în R. Moldova, încheind cu o poezie dedicată marelui Dabija. A urmat poetul Adrian Răcaru cu poeziile „Se duc poeții”, „Nu credeam”, „O lume normală” și pentru Ziua Mondială a Poeziei o lucrare specială.

 Cristian Pohrib ne-a mai relatat frumoase amintiri din cei 12 ani petrecuți alături de marele poet Dabija. Poeta scriitoare Violeta Daniela Mândru ne-a prezentat două frumoase poezii, iar la sfârşit l-am ascultat recitând și pe poetul Dan Vîță, președinte al Cenaclului.

În final, după momente excepționale oferite de soprană și mezzosoprană, cele două apreciate interprete au ținut să mulțumească organizatorilor, în special Fundației Pelin, promițând că vor reveni mare drag la Tecuci.      

 

Iancu Aizic