În 25 martie prăznuim Buna Vestire

 

Joi, 25 martie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Buna Vestire. Cu acest prilej, sunt organizate o serie de slujbe în toate bisericile.

Buna Vestire este prima sărbătoare a Maicii Domnului atestată documentar. Ea marchează momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil îi aduce Maicii Domnului vestea că îl va naște pe Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul lumii.

Conform Evangheliei după Luca, Arhanghelul bunelor vestiri, Gavriil, i s-a arătat Fecioarei Maria şi i-a spus: „Bucură-te ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei” (Luca I, 28). Văzând-o îngrijorată pe Fecioara Maria, întrucât aceasta nu era căsătorită, a adăugat: „Nu te teme Marie, căci ai aflat har de la Dumnezeu. Şi iată vei lua în pântece şi vei naşte fiu şi vei chema numele lui Iisus. Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt se va chema” (Luca I, 30-32). Atunci, Fecioara Maria, cu smerenie, a plecat capul şi a zis: „Iată roaba Domnului, fie mie după cuvântul tău” (Luca I, 38).

Este momentul în care Duhul Sfânt S-a pogorât asupra Fecioarei şi S-a întrupat Mântuitorul Hristos. Deoarece praznicul Bunei Vestiri este întotdeauna în Postul cel Mare, Biserica Ortodoxă a rânduit dezlegare la pește.

Tradiții și obiceiuri

De această sărbătoare sunt legate numeroase tradiții și obiceiuri. În ziua de Buna Vestire, în unele zone din țară se spune că atunci cântă cucul prima oară. În tradiția populară cucul este vestitorul de lucruri importante din viața de zi cu zi a omului.

În trecut se credea că în momentul în care o persoană îl auzea pentru prima oară cântând în acel an, omul trebuia să numere de câte ori acesta cânta. Astfel, omul afla câți ani mai are de trăit.

De Buna Vestire este bine să se pună în pragul casei sare și pâine pentru hrana îngerilor. În vestul țării, Buna Vestire mai este cunoscută și sub denumirea de Zămislirea Domnului.

În calendarul popular, Buna Vestire mai poartă și numele de Blagoveștenii sau Ziua Cucului. Această zi aduce mereu creștinilor o veste minunată; oamenii nu trebuie să se certe deoarece este mare păcat. Cei care se ceartă în ziua de Buna Vestire vor avea necaz tot anul, scrie calendarulortodox.ro.