Vasile Ghica a scos de sub tipar o interesantă carte

 

O nouă apariție literară proaspăt scoasă la Editura Studis din Iași, poartă semnătura profesorului scriitor Vasile Ghica. Cartea, intitulată „Tecuciul în ipostaze ilustre” are grafica și tehnoredactarea alcătuite de Doru Eugen Pelin, cuprinde 225 de pagini și este segmentată pe mai multe capitole cu diverse acțiuni care se petrec în urbea noastră.

Cele mai importante teme sunt: „Tecuciul în ipostaze ilustre”; „Oraș al Unirii Principatelor”; „Oraș Erou”; „Nasc și la Tecuci oameni”; „Sufletul Cercetășiei românești”; „Tecuciul – areopag al aforiștilor români de pretutindeni”; „Leagănul aviației române” și altele.

Din răspunsurile autorului Vasile Ghica în Prefață redăm următorul dialog:

„- De unde a apărut impulsul de a scrie o asemenea carte?

– Mă frământă de multă vreme, dar ce am văzut în Germania m-a uluit. Elevii au ca obiect de studiu istoria și cultura localității în care trăiesc. Este formidabil! Se creează acea legătură ombilicală între copil și zona lui, apoi între el și zona mare, care este patria lui. Este o formă subtilă și deosebit de eficientă de a face educație patriotică.

– Nu e desuet termenul?

– Îi putem zice cum vrem, dar această legătură trebuie să existe. Noi am neglijat în ultimii 31 de ani acest deziderat și s-a tulburat tot mecanismul. Nimic nu mai merge ca lumea.

– În consecință, urbea ta merită o carte?

– O, da! mai mult chiar! I-am studiat insistent trecutul istoric, dar mai ales pe cel cultural și am rămas plăcut impresionat. Este greu de înțeles cum o așezare destul de zgribulită economic și demografic a strălucit permanent prin cultură. Să ne cunoaștem și să ne apărăm identitatea și legitimitatea pe aceste ținuturi. Să ne cunoaștem valorile și să defilăm cu ele.

– Cu mândrie?

– Da. Să știm noi, dar să le spunem și altora că pe această gură de rai, situată în calea tuturor răutăților, au bătut niște inimi mari și au trudit multe minți luminate.”

Este o carte interesantă care nu ar trebui să lipsească din biblioteca nimănui, fiind disponibilă în prezent la librăria Motorcar Sant Angelo Tecuci.

 

You cannot copy content of this page