Festivalul naţional de muzică ușoară „Floare de April” de la Tecuci și-a desemnat laureații

 

După o întrerupere de un an, cauzată de nemiloasa boală de Covid, Festivalul național de muzică ușoară pentru copii și tineret a continuat cu cea de a XXVII-a ediție, desfășurată sâmbătă, 17 aprilie 2021. Festivalul din acest an, la fel ca și celelalte ediții, a fost organizat de Casa de cultură din Tecuci, cu sprijinul Primăriei și a Consiliului Local și s-a desfășurat fără public în Salonul Ballrom Andra, mai exact la Palatul Mirilor. Coordonator al Festivalului a fost prof. Claudiu Vişan.  

Festivalul concurs „Floare de April” are drept scop promovarea muzicii ușoare de certă valoare artistică, afirmarea și lansarea tinerelor voci, stimularea valorilor interpretative în vederea plasării în elita muzicii ușoare naționale și chiar internaționale și încurajarea tinerelor talente în domeniul interpretării muzicii ușoare.

O scurtă incursiune în trecutul acestui festival, ne duce cu gândul la începuturile acestuia, mai exact prin anii 1994, atunci când la conducerea casei de cultură se afla neobosita Mariana Enache, cea care de altfel a condus această unitate de cultură timp de 5 ani și care a fost sufletul acestui ingenios festival care, de-a lungul edițiilor, a scos numeroase talente iar eu mă voi opri doar la unul, tânăra pe atunci Minodora Dedis din Galați, care după ce a obținut aici marele premiu, la câțiva ani distanță a cucerit și trofeul la  renumitul festival național de muzică ușoară de la Mamaia. Prin juriul acestui concurs, au trecut interpreți renumiți de muzică ușoară, compozitori sau profesori cum ar fi compozitorii Dimitrie Jijie, Claudiu Bulete, Marcel Iorga, interpretele Nico, Luminița Anghel, Monica Anghel,  Alexandru Jula, Mihai Trăistariu, Ileana Şipoteanu, Ina Bobeică, Cristina Vasopol, Valentin Vasopol, George Băicoianu, cantautorul Cristi Corcioveanu, prof. univ. doc. Liliana Dumitrache – solistă a Operei din București și profesor la Academia de Muzică dar și omniprezentul compozitor și om de radio, prezent la toate concursurile din zona Moldovei, George Vanvu.

 Concursul din acest an a avut ca membri ai juriului pe interpreta Luminița Anghel – președinte, interpreta Nico, realizatorul emisiuni muzicale pentru Radio România Iași George Vanvu, profesoara Alexandra Manolache de la Clubul Copiilor Tecuci și profesorul Florin Iftimie.

Concursul din acest an s-a desfășurat pe 6 grupe de vârstă, respectiv 4 – 6 ani cu 4 participanţi, 7 – 8 ani cu 14 copii, 9 – 10 ani cu 23 de copii, 11 – 12 ani cu 24 de copii, 13 – 15 ani cu 35 de copii și 16 – 18 plus cu 21 de concurenți. Să menționăm faptul că acest festival s-a desfășurat cu respectarea Ordinului 3245 din 19.10.2020 al Ministerului  Învățământului.

Ca de obicei, festivalul a început cu intonarea Imnului Festivalului, compus de prof. Mircea Călianu pe textul Andreei Codiță, o fost componentă a grupului Angelli, după care au intrat în scenă cei doi simpatici prezentatori Mihail Vasilache, de la Casa de cultură și Diana Pohrib, realizator emisiuni muzicale la Radio Tecuci. Aceștia, după ce au prezentat juriul și partenerii media, au adus încă odată mulțumiri familiei Florea pentru oferirea acestui minunat spațiu de concurs și au invitat în scenă pe ultima câștigătoare a Marelui trofeu – interpreta Teodora Miruna Anicăi din Focșani, Vrancea. Au  trecut apoi prin fața juriului și a puținului public cei peste 120 de concurenți pentru care s-a stabilit premierea.

Categoria 4 – 6 ani 

Locul III – Ingrid Victoria Țimiraș – Bacău, Locul II – Ilaria Avram din Bacău, Locul I – Emma Elena Condrache din Tecuci și Trofeul categoriei – Cristina Gabriela Tabac – Galați.

Categoria 7 – 8 ani

Mențiuni: Timeea Mihaela Bostan – Galați și Christina Maya Vasilachi din Bacău. Locul III – Maria Sasha Damian din Galați. Locul II – Maria Carla Gafton din Galați. Locul I Andra Elena Munteanu din Bacău și Trofeul categoriei – Nikolas Gheorghiu din Tecuci.

Categoria 9 – 10  ani

Mențiuni – Iris Veronica Gori din Galați și Maria Vîrlan – Galați,  Locul III – Daria Elena Gurici din Iași, Locul II – Ioana Miruna Grigoraș din Cuza Vodă – Galaţi. Locul I – Isabela Puiu – Galați și Trofeul categoriei – Maria Nectaria Lungeanu – Drăgănești Galați

Categoria  11 – 12 ani

Mențiuni – Andreea Cosmina Radu și Maria Bianca Miron, ambele din Galați, Locul III – George Constantinescu  din Galați, Locul II – Cosmina Elena  Herţa din Galați. Locul I – Filip Răzvan Cioc din Galați și Trofeul  categoriei Marina Adnana Mocanu din Galați.

Categoria 13 – 15 ani

Mențiuni – Alexandra Ciobotaru din Galați și Iuliana Miruna Nacu Țăndărei – Ialomița, Locul III – Bianca Iancu din Slobozia și Alesia Maria Panaite din Bacău, Locul II – Alesia Munteanu – Tecuci și Alexandru Ionuț Marian – Tecuci. Locul I – Roxana Georgiana Dănceanu – Tecuci și Briana Guşu din Galați iar Trofeul categoriei – Daria Şărban – Tecuci.

Categoria 16 – 18 ani+

Menţiuni – Bianca Iancu din Galați și Ada Maria Chicoș Tecuci, Locul III – Daniela Rusu – Tecuci și Alexandra Horujenco – Galați, Locul II – Selena Miruna Lupu din Galați și Nora Filipoiu – Galați. Locul I – Bianca Mădălina Dan din Galați și Trofeul categoriei – Laura Cristina Ion din Afumați – Ilfov.

Marele Trofeu „Eugen Bertea” în valoare de 700 lei a fost obținut de concurentul Oniță Halunga din Brăhășești – Galați.

 În final, președintele juriului, solista Luminița Anghel a apreciat calitatea și reușita acestui festival concurs, arătând că din cele peste 120 de voci audiate, multe s-au ridicat la înalte niveluri interpretative. Apoi, împreună cu solista Nico și înconjurate de numeroși copii interpreți, au cântat și au creeat o atmosferă de adevărat spectacol. În încheiere am urmărit evoluția coregrafică a perechii Denisa Aevoaie și Robert Avram, cu un Latino Dance, precum și micuții dansatori de la Salonul de dans condus de Robert Avram.

Mulțumiri au fost adresate și firmelor Pizza cu gust și Club Matrix, care au contribuit la buna desfășurare a festivalului.

 

Iancu Aizic