Comunicat de presă Clasa eco(si)STEM

 

Școala Gimnazială „Elena Doamna” Tecuci desfășoară proiectul „Clasa eco(si)STEM”, care oferă elevilor școlii predarea unor discipline din ciclul primar și gimnazial folosind metodologia STEM, fiind finanțat prin  programul START ONG, lansat de Kaufland și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

Activitățile se vor desfășura în perioada 5.05 – 25.06.2021. Orele de Științe ale naturii din ciclul primar si cele de biologie, fizică și chimie din ciclul gimnazial se vor desfășura în spațiul amenajat în curtea școlii, spațiu care va permite desfășurarea experimentelor și a investigațiilor științifice ţinându-se cont și de măsurile în vigoare din această perioadă, folosindu-se o varietate de materiale achiziţionate în acest sens: busole, lupe, trusă cu substanțe, instrumente pentru experimente fizice și chimice.

Ce este STEM? Într-o lume condusă de tehnologie, STEM reprezintă argumentul cheie al unei educații care privește înainte, spre viitor, fiind orientată spre sporirea capacității individului de a reacționa și a deține controlul. STEM își propune în  primul rând, promovarea și utilizarea unor metode de predare bazate pe explorare, investigare și anchetă, pentru a implica elevii dar și prezentarea și promovarea de modele de cariere în domeniu, în așa fel încât elevii să regăsească un exemplu demn de urmat.

 Metodologia STEM – prescurtarea din limba engleză pentru Science, Techology, Engineering, Maths, în limba română ȘTIM: Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică – este bazată pe învățarea integrată a tuturor disciplinelor științifice și se caracterizează  prin a fi o metodă activă, aplicată, constructivistă și de a „învăța prin a face”. Este vorba despre faptul că elevii vor lucra în sala de clasă de afara, asemănător unui om de știință sau a unui inginer: observând, adresând întrebări, formulând idei, ipoteze, experimentând și punând în practică ceea ce descoperă și formulând și transmițând concluziile.

„Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.”

 

Coordonator de  proiect, prof. Lefter Adriana Silvica