Credința și cultura și-au dat mâna pentru a realiza un eveniment deosebit de Sf. Gheorghe – patron spiritual al Tecuciului

 

Astăzi, la Casa de cultură a avut loc manifestarea „Tecuciul, o vatră de credință și cultură”, eveniment desfășurat în colaborare cu Muzeul de Istorie și Protoieria Tecuci. Activitatea s-a desfășurat cu ocazia sărbătorii Municipiului Tecuci și a ocrotitorului orașului, Sf. Mare Mucenic Gheorghe.

Au fost prezentate tradițiile de Paști în ținutul Tecuciului, expoziții de pictură religioasă realizate de Clubul „Artis”, coordonat de prof. Ioniță Bebea, un minidocumentar cu tradiții pascale, câteva colinde de Florii interpretate de corul din comuna Movileni, condus de preotul Stelian Chirvase și o expoziție de obiecte tradiționale românești.

După ce prof. Ioniță Bebea de la Clubul Copiilor Tecuci a prezentat participările la diverse acțiuni și premierea expunerilor săvârșite de elevii dumnealui, a fost invitată prof. Poliana Rusu de la Colegiul „Calistrat Hogaș” să vorbească despre tehnica iconografiei.

Expoziția tradițiilor străbune ce aparține Muzeului Tecuci și interesantele măști populare expuse au fost prezentate de Paul Buță, actor al Teatrului „Nae Leonard” din Galați și folclorist la Centrul cultural „Dunărea de Jos”.

 „Am fost invitat la o activitate de suflet. Ne-am obișnuit să fim invitați la ample activități care nu spun mare lucru, dar aici, la Tecuci, văd că ne-am adunat la o acțiune a sufletului poporului românesc, mai ales acum în preajma sărbătorilor de Paști. Eu vă voi spune despre sărbătorile din zona noastră, dar deocamdată să prezint obiectele expuse din patrimoniul Muzeului din Tecuci, felicitându-i pentru că au selectat din cele mai valoroase obiecte pe care le dețin”, a menționat artistul Paul Buță, trecând apoi la descrierea fiecărui obiect etnografic și folosința sa, fiecare având o poveste. Nici descrierea măștilor din dotarea actorului nu a fost uitată, precizându-se că ele au străbătut întreaga Europă pentru a fi admirate.

Protopopul Gheorghe Joghiu a vorbit despre martirul Sf. Mare Mucenic Gheorghe, ocrotitor al Moldovei, despre credință și despre biruință, de Învierea Mântuitorului, precum și despre sărbătoarea de mâine a Municipiului Tecuci care va avea invitat la Catedrală pe Arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian Crăciun.

Interesantă a fost și filmarea realizată de managerul Casei de Cultură, Gabriel Călugăru, în care Maria Andrei în vârstă de 94 de ani din comuna Barcea dezvăluie tradițiile vremurilor de odinioară în timpul postului Paștelui și după, până la Paștele blajinilor.

Expoziția va rămâne deschisă iubitorilor de frumos, la parterul Casei de Cultură, până marți, 27 aprilie.