Dezbaterea publică privind bugetul Municipiului Tecuci

 

Astăzi, 22 aprilie, la Sala Studio a Casei de cultură a avut loc dezbaterea publică privind bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2021 al Municipiului Tecuci.

La această dezbatere au participat primarul şi viceprimarul municipiului, secretarul UAT, directorii economici ai Primăriei şi Spitalului, directorii Poliției locale, Spitalului și Asistenței Sociale, consilierii locali Mirela Paraschiv și Vladimir Radu.

La acest proiect s-au primit două amendamente, iar directorul economic din Primăria Tecuci a precizat că sumele solicitate sunt deja prevăzute în buget.

Primarul Tecuciului a oferit amănunte despre depunerea altor două amendamente, unul referitor la semaforizarea unor treceri de pietoni în Zona Industrială, iar altul pentru resistematizarea intersecţiei de la Colegiul Naţional de Agricultură şi Economie. Banii vor fi luaţi de la Transporturi şi mutaţi pe aceste obiective.

În continuare, consilierul local Radu Vladimir a pus în discuţie situaţia clădirilor din centrul oraşului. Edilul a informat faptul că hotelul din spatele Galeriei de Artă urmează să fie adus la nivelul din proiect, iar clădirea de la Moldova va fi impozitată cu 500 %, fiindcă în acest caz nu se întrevede nici o soluţie. S-a trecut apoi la capitolul investiţii.

 „Pe Programul Operaţional Regional, care se va deschide în septembrie, municipiul Tecuci are, pentru prima dată, sume acordate direct pe municipiu. Avem vreo 3 milioane de euro alocaţi pentru regenerare urbană, cu care analizez varianta în care am putea să renovăm Parcul Ocaua lui Cuza, iar dacă ne rămân bani să îl facem şi pe al Cercetaşilor. Mai avem undeva la 2 milioane de euro pe patrimoniul cultural, monumente şi toate acestea, bani pe care vreau să-i introducem pentru reabilitarea fostului Tribunal, fosta Grădiniţă 14, din Parc. Mai avem 7,9 milioane de euro pe mobilitate urbană. Mobilitatea urbană înseamnă autobuze electrice, piste de biciclete, o să căutăm să facem cât mai multă infrastructură stradală”, a precizat primarul Lucian Costin.

Edilul a informat că a solicitat 20 miliarde lei vechi pentru studii de fezabilitate şi DALI, menţionând ca studiile de fezabilitate se întocmesc atunci când se face o clădire nouă, iar DALI dacă se reabilitează o clădire existentă.

Tot în cadrul întâlnirii am fost informaţi că se vor deschide programe pe fondul de mediu, pe care nu are voie să le rateze. Se intenţionează trecerea la iluminatul public pe LED-uri, prin care se va realiza o economie de 50 %, precum şi realizarea platformelor îngropate pentru gunoi.

Privitor la noile proiecte, aflăm că municipalitatea a depus cereri de finanţare la Compania Naţională de Investiţii (CNI) pentru reabilitarea a patru loturi de străzi, pentru reabilitarea a două grădiniţe, pentru două săli de sport, pentru modernizarea cinematografului, pentru bazin de înot didactic, o şcoală şi o creşă.

 Referitor la Spitalul municipal, cineva a întrebat care este partea negativă în trecerea unităţii sanitare la Consiliul Judeţean. „Există riscul ca peste 4 ani de zile să vină altcineva, iar noi, tecucenii, întotdeauna am fost trataţi la <şi altele> la Galaţi. Nu îmi doresc ca peste 8 ani să ne uităm din stradă la spital, să nu putem face nimic pentru că cei de la Galaţi nu sunt interesaţi pentru alocarea unor sume la Spitalul din Tecuci”, a replicat primarul Lucian Costin.

Acesta a mai adăugat că se caută o formulă de parteneriat cu Consiliul Judeţean pentru accesarea de fonduri europene în vederea realizării centurii ocolitoare Matca – Munteni. În momentul în care groapa de gunoi de la Valea Mărului va deveni operaţională, tot gunoiul din nordul judeţului va trece pe Cuza Vodă. „Trebuie să facem ceva în acest sens pentru a nu crea disconfort cetăţenilor.”

În încheiere edilul a enumerat o serie de obiective ce pot fi realizate prin CNI, pe care le are în vedere în viitorul apropiat. Suntem informaţi că a iniţiat demersuri pentru un nou bloc ANL la fosta UM şi pentru un bloc de locuinţe sociale în Bălcescu.

Prof. Radu Vladimir a venit cu sugestia ca cetăţenii municipiului să fie informaţi în privinţa lucrărilor aflate în derulare prin prezentarea proiectelor şi a unor schiţe. Cu această ocazie am aflat că se intenţionează crearea unor spaţii de afişaj, în zona Casei de cultură şi în zona străzii Gheorghe Petraşcu pentru informarea cetăţenilor în privinţa activităţilor culturale care se desfăşoară în municipiu.