Sărbătoarea Sfintei Treimi

Fiul este lumina Tatălui care a venit în lume ca să ne lumineze calea spre veşnicie, iar Duhul Sfânt e căldura care vine de la Tatăl ca să ne încălzească inimile şi să aprindă în ele iubirea lui Dumnezeu. Astfel, cum soarele cu lumina şi căldura una sunt, la fel una sunt Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt – Preasfânta Treime.

În prima zi după Rusalii, luni, 21 iunie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Sfânta Treime.

Această sărbătoare a fost așezată imediat după praznicul Pogorârii Sfântului Duh, când se descoperă oamenilor și a treia Persoană a Sfintei Treimi, Sfântul Duh, pentru a arăta că mântuirea oamenilor este lucrarea lui Dumnezeu, Unul după ființă, dar care are trei fețe sau ipostasuri, Tatăl, Fiului și Duhul Sfânt.

După Pogorârea Sfântului Duh la cincizeci de zile de la Învierea Domnului (Sfintele Paști), la Ierusalim s-a întemeiat prima comunitate creștină și a luat ființă Biserica. În Biserică omul intră prin botez, una din cele Șapte Sfinte Taine, care se face în numele Sfintei Treimi.

Persoanele Sfintei Treimi sunt Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. Tatăl este nenăscut și nu are cauză. El este izvorul celorlalte două persoane. Fiul este născut din Tatăl mai înainte de toți vecii, precum se naște cuvântul din minte, iar Duhul Sfânt purcede din Tatăl și Se trimite în lume prin Fiul.

O imagine a Sfintei Treimi suntem noi oamenii care avem minte, cuvânt și duh, căci suntem creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.

Sărbătoarea Sfintei Treimi reprezintă hramul Mănăstirii Buciumeni din nordul judeţului Galaţi. A devenit o tradiţie ca mulţi tineri din liceele Eparhiei Dunării de Jos să-şi îndrepte paşii spre codrii Buciumenilor în zi de hram, pentru a participa la Sfânta Liturghie şi la dialogul ce urmează în „amfiteatrul naturalˮ al pădurii de tei.

 

sursa: internet