Comemorare la 45 de ani de când îndrăgita profesoară Iulia Gheorghiu predă în altă lume

 

Cu siguranță, profesoara Iulia Gheorghiu face parte din elita de aur a învățământului tecucean. Născută la 29 martie 1919 la Tecuci, își ia bacalaureatul la Focșani după care este admisă la Facultatea de litere și filologie din București cu limba italiană și franceză, dar în paralel se înscrie și la Institutul  englez, urmând cursuri de Istoria artei, estetică literară și de limba latină. Își ia licența în anul 1943 iar în anul 1946 își începe activitatea didactică la Tecuci, la Liceul nr. 2 de băieți unde profesează timp de 13 ani după care se mută la Liceul nr. 1 de fete. Între anii 1966 – 1974 deține funcția de director al Liceului nr. 1. În anul 1970, primește aici vizita academicianului Miltiade Filipescu, venit special de la București pentru a se reculege la mormântul învățătorului  său, nimeni altul decât tatăl Iuliei Gheorghiu. Apoi, în anul 1971 primește Medalia pentru 50-a aniversare a PCR iar în anul 1972 primește medalia de 25 de ani de la Proclamarea Republicii.

În septembrie 1974 se pensionează din motive de sănătate iar la 10 iulie 1976, la vârsta de doar 57 de ani, se transferă din nou, pentru a preda de această dată, nu la o altă școală ci în altă lume.

 De atunci, aproape în fiecare an dar mai ales la borne principale, neobositul profesor de matematică – realist deci, dar în esență un excepțional  Umanist, Virgil Pavel, organizează comemorări la care adună profesori și foști elevi care au cunoscut-o sau au colaborat cu aceasta. După ce în anul 2016, cu resurse proprii dar și ajutat de anumiți colegi, a reorganizat și remediat total spațiul în care odihnește distinsa profesoară, sâmbătă, 3 iulie 2021, profesorul Virgil Pavel a organizat comemorarea a 45 de ani de când iubita profesoară predă celor de acolo, de sus, de dincolo de noi. Fiind vorba de o organizare de către profesori, comemorarea a început exact la ora anunțată, 11, chiar puțin mai înainte, pentru că, peste tot, punctualitatea trebuie să primeze.

 Ceremonia a început cu o slujbă de pomenire oficiată de părintele Șușnea și al său dascăl, după care a vorbit profesorul Virgil Pavel spunând printre altele: „Avem datoria morală să o pomenim pe distinsa profesoară atât cât vom putea pentru că merită din plin. Din marea ei pasiune pentru limba franceză sau engleză, au ieșit mulți profesori, foști elevi ai dânsei, prima promoție fiind cea reprezentată de fosta elevă Georgeta Hanu – devenită Andronache, apoi Lidia Costea, Ileana Tulică, Silvia Gheorghiu și alții”. Vorbitorul aduce mulțumiri celor doi nepoți ai profesoarei, prezenți și de această dată aici, Mihaela Gheorghiu, doctor în științe medicale și inginerul Gabriel Gheorghiu, aducând elogii și tatălui acestora, Dinu Gheorghiu. Au fost de față la comemorare, printre alții, familia Vica și Coca Daraban, profesorii Lidia Pavel, Ioan Corneschi, Gheorghe Moraru, Silvia Gheorghiu, Ștefan Andronache și alții.

 Subsemnatul am intervenit în numele fratelui meu, Aron Aizic, absolvent al Liceului nr. 2 și care a avut-o dirigintă pe distinsa profesoară Iulia Gheorghiu. Ori de câte ori promoția 1959 se regăsește aici, la Tecuci, printre ei fiind profesorul Alex Mârza, profesorul de engleză Ionel Vasilache, doctorul Florin Vespan, Aurelian Monarsterschi, C. Drăgan și alții, primul lor drum este la Cimitir pentru a mai aduce un omagiu și câte o floare „mămicei lor” pentru că așa o numeau. Tot profesoara Iulia Gheorghiu, în calitatea ei de dirigintă a clasei terminale, i-a mobilizat și i-a îndemnat să pună în scenă frumoasa piesă „Nota zero la purtare” de Virgil Stoenescu și Octavian Sava, ea fiind și regizorul spectacolului care a fost o totală reușită.

 Nu pot încheia aceste rânduri fără a mai aminti sau reaminti faptul că iscusitul profesor Virgil Pavel a scos, până acum, de sub tipar, cinci cărți. Am spus până acum, pentru că știu că lucrează la o nouă carte. Dar, una din cele cinci cărți a fost dedicată profesoarei omagiată, respectiv lucrarea „Iulia Gheorghiu – o floare rară a Tecuciului”, lucrare apărută în anul 2018. Este o carte cu o documentație de excepție, realizată de un profesor de matematică. În carte găsim semnături ale unor oameni de mare valoare: scriitorul Aurel Brumă, profesorii Ioan Corneschi, Ștefan Andronache, Ileana Tulică, Vasile Ghica, Vasile Dărăban dar și dr. Mihai Jalbă – medic cercetător la New York.

Pentru tot ce faceți stimate profesor Virgil Pavel, stimă și respect!

 

Iancu Aizic