Şomaj în creştere la persoanele peste 50 de ani

 

În România, criza sanitară a redus şi mai mult şansele de angajare pentru personale de vârstă mijlocie. În evidenţele autorităţilor, sunt acum cu peste 10% mai mulţi şomeri între 50 şi 64 de ani, decât erau vara trecută.

Specialiştii în resurse umane recomandă acestora să înceapă cursuri de perfecţionare mai ales că tot mai mulţi angajatori cer competenţe digitale.

Aproape 270.000 de şomeri erau în evidenţele Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă, la începutul lunii iunie, conform celor mai recente date ale instituţiei. Peste 40% dintre aceştia au între 50 şi 64 de ani, categorie în care acum sunt cu 10% mai multe persoane fără ocupaţie faţă de vara trecută.

În România, rata ocupării forţei de muncă pentru persoanele cu vârsta între 55 şi 64 de ani e mai mică decât media europeană. Şi numărul de CV-uri trimise angajatorilor e mai redus decât în cazul altor categorii de vârstă, spun reprezentanţii platformelor de recrutare.

Pe de altă parte, firmele care angajează persoane ce se apropie de vârsta pensionarii pot primi subvenţii de la stat, în anumite condiţii, scrie TVR.