O nouă seară încântătoare la Ateneu

 

Marți, 17 august 2021, Ateneul Pelin a invitat iubitorii de muzică la un nou recital cameristic. De această dată, au evoluat pe scena Ateneului pianista  Alina Pavalache și violonistul David Marcian, într-un recital programat în perioada în care se împlinesc 140 de ani de la nașterea marelui violonist și compozitor George Enescu.

 Alina Pavalache, este născută la Iași, într-o familie de muzicieni. A urmat  Universitatea de muzică George Enescu din Iași și este doctorandă cu lucrarea bidisciplinara la canto și pian intitulată „Corpul uman instrument al vocii şi Vocalitatea pianului”.  Predă la Conservatorul rus din Paris „Serghei Rachmaninov”. Din anul 2006, este director artistic la mai multe școli de muzică. Este deținătoare a Premiului „100 pentru Centenar”, dar și a mai multor distincții, printre care Premiul Special al Francofoniei.

David Marcian este născut în comuna Buciumeni, în apropierea Tecuciului, la data de 15 august 1948.  A urmat Conservatorul de muzică din Iași, specialitatea vioară la clasa profesor Gh. Sârbu. Este specializat în muzică de cameră, dar a studiat și dirijoratul orchestral. În anul 1997 înființează Ansamblul „La Camerata”, formație pe care o conduce cu mult succes.

A susținut mai multe turnee în străinătate cu orchestra  Filarmonica de Stat „Moldova” din Iași, în Olanda, Germania, Italia, Grecia, Spania și chiar în Coreea de Sud. A dirijat orchestrele din Botoșani, Vidin și Piura – Peru.  Este profesor Emerit al Catedrei de vioară – muzică de cameră și orchestrală a Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași.

 Deschizând recitalul, gazda evenimentului, Doru Eugen Pelin ne prezintă pe cei doi invitați speciali cu mențiunea că pianista, profesoara Alina Pavalache, este pentru prima oară la Tecuci. După ce ne vorbește despre cei 140 de ani de la nașterea marelui interpret și compozitor George Enescu, s-a dat cu adevărat startul recitalului informând publicul că vom audia atât lucrări de George Enescu, dar și de apropiați ai acestuia, în special profesori care au contribuit la formarea marelui maestru, născut la data de 19 august 1881 și decedat la Paris în anul 1955. 

Profesoara universitară Alina Pavalache ne mai vorbește de marele Enescu și mai ales de perioada în care el a fost la Paris. Ne este prezentată și o piesă dedicată de un renumit profesor francez viitorului mare interpret atunci când acesta avea doar 16 ani, piesă intitulată „Așteptare”.

 Foarte frumos ne-a vorbit de marele Enescu și violonistul  David  Marcian, după care ne-a prezentat nemuritoarea „Baladă” a lui Ciprian Porumbescu, piesă pe care o consideră cu adevărat „pentru sufletul românului”. Interpretul ne mai spune că Ciprian Porumbescu a plecat prea devreme dintre noi, el mai având să ne prezinte încântătoare lucrări dacă ar mai fi trăit. În continuare, violonistul ne prezintă și piesa intitulată „Legendă”, dar și fascinanta „Baladă” a lui George Enescu.

Suntem apoi introduși în lumea muzicală a secolului XX cu un frumos vals, iar în încheiere ni se prezintă câteva miniaturi din repertoriul compozitorului Fritz  Graister.

Spectatorii au aplaudat îndelung prestația excelentă a celor doi renumiți instrumentiști.

 

Iancu Aizic