Alimente cumpărate direct de la producători – Proiect privind eliminarea intermediarilor

 

Clienții vor putea cumpăra, mai ușor, alimente proaspete direct de la producători. Vor trimite comenzi pe internet, iar agricultorii vor aduce personal coșurile cu produse la oraș, în locurile de întâlnire, fără a mai risca amenzi.

Ministerul Economiei vrea să modifice legea pentru a încuraja comerțul direct, „de la fermă, la furculiță”, tot mai popular în alte țări europene. O dată cu eliminarea intermediarilor, prețurile de achiziție ar putea scădea chiar și cu 30%, spun reprezentanții producătorilor agricoli.

Milioane de clienți, din întreaga lume, cumpără alimente proaspete direct de la producătorii locali, cu ajutorul rețelelor de socializare sau al magazinelor online. Primesc produsele chiar de la agricultori, în ziua și locul stabilite, scrie TVR.

În România însă micii producători care livrau marfă cumpărătorilor în orașe riscau să fie amendați de inspectorii Protecției Consumatorilor, pe motiv că realizau o activitate comercială, spune ministrul Economiei. Din acest motiv, Ministerul Economiei a propus modificarea legii.

Livrarea directă către consumatori a alimentelor comandate pe internet ar urma să fie astfel exceptată de regulile privind comercializarea produselor și serviciilor de piață. O dată cu eliminarea intermediarilor vor scădea și prețurile de achiziție, spun reprezentanții agricultorilor. Părerile micilor producători de a vinde marfă pe internet direct către clienți sunt însă împărțite.

Modificarea legislativă propusă de Ministerul Economiei este în prezent în dezbatere publică și ar putea fi aprobată la începutul toamnei.