În cadrul programului intitulat „Seratele verii”, Casa de cultură a municipiului Tecuci, în colaborare cu Asociația FAIR, condusă cu mult devotament de inimosul cantautor Cristi Corcioveanu, ne-a adus în prim plan un nou episod al ingeniosului proiect intitulat „Școala veche”. Astfel, joi, 19 august 2021, pe scena special amenajată în Parcul Central Al.I. Cuza, începând cu ora 19, am asistat la un foarte reușit spectacol oferit de cantautorul Cristi Corcioveanu, avându-l invitat special pe îndrăgitul cantautor ieşean Cezar Popescu, acestora alăturându-se și două tinere interprete, reprezentante ale noului val folkistic tecucean, Nectaria Maria Lungeanu și Ana Maria Andrei.
Cei doi consacrați interpreți, Cristi Corcioveanu și Cezar Popescu, vin la Tecuci după ce, pe data de 14 august 2021, au susținut la Iași un alt spectacol, acestora alăturându-se un alt folkist care vine cu drag la Tecuci, ieșeanul Adrian Beznă.
Pentru început, am avut pe scenă cantautorii Cristi Corcioveanu și Cezar Popescu. După ce Cristi ne-a vorbit din nou despre dragostea lui față de folk și de plăcerea de a fi din nou în fața spectatorilor, i-a dat cuvântului invitatului special Cezar Popescu. Acesta a început prin a ne spune că de câțiva ani buni vine cu drag la Tecuci, loc în care este primit de fiecare dată foarte bine, vorbindu-ne și de prietenia ce îl leagă de Cristi. Aflăm apoi că „Seratele verii” se află acum la cea de a treia ediție. Cezar mulțumește și pe această cale Primăriei, Consiliului Local și Casei de cultură pentru sprijinul acordat. Zărindu-l în public și pe noul manager al Casei de cultură, Cristian Călugăru, îl felicită pentru funcția pe care o deține, sperând și pe viitor într-o frumoasă și fructuoasă colaborare. În continuare, Cezar Popescu vorbește și de proiectul „Școala veche”, format din interpreți consacrați, care dorește să readucă în prim plan succesele din anii trecuți, prezentându-le tinerilor de azi.
Cristi Corcioveanu ne prezintă piesa „Jumătate de lună”, pe versurile Anei Blandiana, urmată de piesa „Meseria de copil” pe versurile tecuceanului Aurel Brumă.
Cezar Popescu ne prezintă piesa „Unde, unde”, cu frumosul refren „Să fim tineri încă o dată”. În continuare, Cezar ne prezintă o piesă pe versurile regretatului poet Adrian Păunescu, spunând că în ziua de azi e foarte greu de găsit o poezie a acestuia nepusă pe note, dar iată că el a găsit-o, intitulată fiind „Abia acum”. Apoi, pentru că spectacolul are loc în parcul Al.I. Cuza, ne prezintă piesa „Candelă”, pe versurile lui Pavel Coruț, dedicată marelui domnitor. A urmat piesa „Să nu mă judeci”, pe versurile lui Sorin Poclitaru, piesa de debut a cantautorului, prin care a luat primul premiu important din carieră. Apoi, cantautorul a ținut să solicite publicului spectator încă un rând de aplauze pentru Casa de cultură Tecuci și organizatorii acestui frumos eveniment.
A intrat în rol Cristi Corcioveanu cu piesele „Greierele și furnica” – versuri Sorin Poclitaru și „Second Hand” pe versurile lui Aurel Brumă.
În continuare, Cristi Corcioveanu ne prezintă pe scenă „noul val”, invitând pentru început pe micuța dar talentata interpretă Nectaria Maria Lungeanu, elevă în clasa a IV-a la Școala „Iorgu Iordan”, învățătoare Otilia Arghire. Aceasta ne prezintă piesele „Știai tu Mărie”, din repertoriul interpretei Zoia Alecu, apoi piesa „M-am născut dintr-o iubire” de Maria Stoianov, urmată de binecunoscutul șlagăr „Andrii Popa”, cu trimitere la Pasărea Colibri, dar și o piesă din repertoriul internațional.
Am apreciat vocea interpretei, curajul de a urca pe scenă, învingându-și tracul și chiar dacă a mai avut unele ezitări, la fel ca un profesionist a trecut peste ele și s-a descurcat foarte bine.
A urmat apoi Ana Maria Andrei, o tânără cu o vizibilă creștere în valoare, Cristi Corcioveanu considerând-o de mult timp la „Grupa mare”, de fapt una dintre speranțele folkului tecucean. Ea ne-a prezentat trei piese din care două compoziții proprii, cu adevărat de actualitate, adică de vacanță. Ultima piesă a fost foarte bine primită de public, ea intitulându-se „Românie, gură de rai”.
Din partea Casei de cultură, a urcat pe scenă Mihail Vasilache, mulțumind publicului spectator pentru participarea la acest eveniment și anunțând pentru ziua de 28 august 2021 un nou spectacol, de această dată pe scena Parcului „Regina Elisabeta”, unde se vor sărbători 7 ani de Zumba cu invitați din mai multe orașe din țară, prieteni buni ai talentatei Alexandra Poloboc. Apoi, pe 3 septembrie 2021 se va organiza un nou spectacol în Parcul Dendrologic cu mai mulți invitaţi speciali.
Revenit la microfon, interpretul Cezar Popescu apreciază evoluția celor două tinere interprete, spunând că „La Tecuci, viitorul folkistic sună foarte bine”. Ne prezintă în continuare piesa „Visul”, pe versurile regretatului poet Andrei Matei, îndemnându-ne „Să credem în vise”. A urmat piesa „Fișa personală” pe versurile lui Adrian Păunescu, revelație a Cenaclului Flacăra prin măiastra interpretare a lui Adrian Ivaniţki, cu nemuritoarele și nostalgicele versuri „Eu sunt din țara lui Foaie verde / Eu sunt din neamul lui Făt Frumos / Urmele mele nu se pot șterge / Am străbătut veșnicia pe jos”, dar și înălţătoarele cuvinte „Numele meu e ȚARĂ”! În continuare, ne-a prezentat piesa „Ninsoarea”, pe versurile lui Sorin Poclitaru, încheind cu o piesă a anilor 1960 din repertoriul lui Kenny Rogers pe versurile lui Ilie Micolov „Fata de la țară”, adică aceea fată care i-a devenit peste ani soție și i-a dăruit doi copii. Interpretul a încheiat prin cuvintele „E bine să ne ascultăm inima”.
Revenit la microfon, Cristi ne-a prezentat piesa „Caniculă”, după care a încheiat cu melodia „Berea fără alcool”, dedicată parcă inovaţiilor, unele nereușite, considerând berea fără alcool ca un fotbal fără minge, o țigară fără fum, o friptură fără carne.
În final, am reascultat cu plăcere piesele „Femeia ideală” și „Miracol”, pe versurile lui Aurel Brumă.
Înainte de spectacol, am discutat cu interpretul Cezar Popescu care a apreciat popularizarea evenimentelor prin presă locală și am remarcat la dânsul marea dragoste față de folk și folkişti.
Pentru toate acestea, mulțumim Nectariei, mulțumim Anei Maria, mulțumim Cristi și, în special, mulțumim lui Cezar Popescu pentru dragostea față de folk și față de tecuceni!
Iancu Aizic
Vara a trecut și nu am văzut nicio serată pană acum… Foarte bună prestația lui Cristi și Cezar. Puștoaicele? Delicioase. Nene Iancule, fii mai îngăduitor cu Nectaria, totuși, are o voce excepțională. De altfel, e câștigătoare, la categoria ei de vârstă, la Floare de April.