Biserica Ortodoxă prăznuieşte Naşterea Maicii Domnului pe 8 septembrie. Este prima mare sărbătoare a anului nou bisericesc, început la 1 septembrie.
După sărbătoarea Buneivestiri (25 martie) şi cea a Adormirii Maicii Domnului (15 august), praznicul Naşterii Maicii Domnului (8 septembrie) reprezintă încă o mare sărbătoare închinată Preacuratei Fecioare Maria. Această sărbătoare a fost fixată în a opta zi din anul bisericesc, pentru că cifra opt simbolizează ziua veşniciei, viaţa fără de sfârşit. Datorită Ei, Fiul cel Veşnic al lui Dumnezeu s-a întrupat, a biruit moartea şi a dăruit oamenilor viaţa veşnică în Împărăţia Cerurilor.
Naşterea Maicii Domnului. Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana
Tatăl Fecioarei Maria se numea Ioachim și era din seminția lui Iuda. Soția lui Ioachim era Ana, fiica preotului Matthan. Erau în vârstă și fiind lipsiți de copii erau priviți de ceilalți ca blestemați. Astăzi, atât de mult și-a schimbat lumea „fizionomia”, încât consideră că ești blestemat dacă ai prea mulți copii. Lumea e întoarsă și asta pentru că nu mai vede dincolo de ea. Ioachim și Ana nu sunt resemnați, nu-și spun „nu mai avem ce face”, ci îndrăznesc să-i ceară lui Dumnezeu, ceea ce noi definim a fi imposibil: să fie părinți la o vârstă înaintată. Aceștia depășesc rigorile științei – „nu ai voie să naști decât până la vârsta X”. Nu se tem că vor naște un copil cu handicap și asta pentru că Îl așează pe Dumnezeu în această lucrare. Sf. Ioan Damaschin spune că firea celor doi s-a biruit prin har și a rămas supusă. Nu a luat-o înaintea harului. A așteptat neroditoare, până când harul a înflorit rodul.
Naşterea Maicii Domnului. Ce înseamnă numele Maria
Provenind din ebraicul „Aia”, Maria se traduce „Doamna”, dar numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fi și de străveche origine egipteană, trăgându-se din verbul mri, „a iubi”, cu sufixul afectiv ebraic – am, deci „cea dragă”, „cea iubită”.
Maica Domnului are în calendarul ortodox 9 zile de pomenire:
– 8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului
– 1 octombrie – Acoperământul Maicii Domnului
– 21 noiembrie – Intrarea în biserică a Maicii Domnului
– 9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana
– 26 decembrie – Soborul Maicii Domnului
– 25 martie – Buna Vestire
– 2 iulie – Așezarea veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne
– 15 august – Adormirea Maicii Domnului
– 31 august – Punerea în raclă a brâului Maicii Domnului
La mulți ani tuturor celor ce poartă numele Sfintei Fecioare Maria!