Proiect privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar

 

Angajaţi obligaţi să prezinte la locul de muncă certificatul verde Covid-19 care atestă vaccinarea, trecerea recentă prin boală sau testarea. Costurile testării suportate de angajat

Începând de astăzi, 27 septembrie 2021, se află în dezbatere publică Proiectul de „Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unități publice și private”. Proiectul a fost iniţiat de Ministerul Sănătăţii şi conţine o serie de prevederi privind personalul medical nevaccinat împotriva COVID-19.

Sunt vizaţi angajații din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, din cadrul Inspectoratului General de Aviație (avioanele și elicopterele SMURD), Ministerului de Interne, inclusiv din instituțiile subordonate. Aceştia ar urma să fie obligați să se testeze pe cheltuiala proprie.

Angajaţii menţionaţi trebuie să prezinte la locul de muncă certificatul verde Covid-19 care atestă vaccinarea, trecerea recentă prin boală sau testarea. Cei care nu s-au vaccinat și nici nu au trecut recent prin boală au alternativa testării pe banii lor.

Cine nu s-a vaccinat, nu a trecut prin boală și nici nu se testează riscă suspendarea contractului de muncă pentru 30 de zile. În instituțiile unde aceste prevederi nu sunt respectate, conducerea va fi sancţionată.

„Pentru a proteja pacienții (beneficiarii serviciilor medicale) de riscul de infectare cu SARS-CoV 2 și pentru a menține starea de sănătate a personalului medical și funcționarea la parametri adecvați a sistemului de sănătate, este necesar să fie adoptate cele mai potrivite măsuri pentru asigurarea unui mediu sigur în unitățile sanitare”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege.

„Nerespectarea acestor obligații de către conducătorul unității respective reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei”, se arată în proiect.

În situația în care personalul din unitățile publice cumulează 30 de zile de suspendare, contractul în baza căruia își desfășoară activitatea încetează de drept. Pentru personalul din unitățile private care  cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia își desfășoară activitatea. 

Proiectul poate fi consultat AICI.