Pe fondul situaţiei alarmante de la Tecuci, unde incidenţa cazurilor de Covid-19, raportată la ultimele 14 zile, a ajuns la 4 la mie, TV 24 T l-a avut ca invitat pe Dr. Constantin Dinu, manager al Spitalului Municipal „Anton Cincu”.
S-a discutat despre numărul mare de internări, fără să fie avansată o cifră, şi a fost lansată ipoteza ca pacienţii internaţi să stea câte doi într-un pat.
„Situaţia este ipotetică. Dacă am mai interna cazurile care ar trebui să fie internate s-ar ajunge la doi într-un pat. Numai că nu putem să facem lucrul acesta, este ilegal. Cazurile care ar trebui să fie internate în spital sunt direcţionate către Centrul Judeţean de Coordonare şi Control al Situaţiilor de Urgenţă. Pentru ATI Covid sunt direcţionate chiar şi către Centrul Naţional de Coordonare şi Control”, a declarat managerul Spitalului.
Situaţia este critică şi la Galaţi unde nu mai sunt locuri nici pe ATI Covid, nici pentru internarea pacienţilor care nu au nevoie de ATI Covid. Chiar şi la nivelul ţării sunt probleme.
„Am făcut nişte intervenţii pentru un tecucean şi lucrul pe care l-am reuşit a fost o internare la Institutul Marius Nasta pe secţie, nu pe ATI Covid. Motivaţia a fost că secţia respectivă poate livra oxigen cu flux înalt cu 30 l/min, ceea ce spitalul din Tecuci nu poate să realizeze pe reţeaua lui de oxigen. Nu putem avea mai mult de 9 l/min, concentratoarele de oxigen dau 10 l/min”, a precizat Dr. Constantin Dinu.
Tecucenii, şi nu numai, au ascultat explicaţiile pertinente oferite despre simptomele virusului, protocoale, rolul unor medicamente administrate, sau modul în care acţionează vaccinul. Pe parcursul emisiunii am înţeles cât de important este faptul că la conducerea Spitalului se află un manager care vine din sistemul sanitar.
„Noi funcţionăm după un protocol care a fost elaborat anul acesta, undeva în primăvară, atunci când nu vorbeam despre varianta Delta. Protocolul este bun, dar, ca orice protocol, este orientativ. În general ghidurile medicale sunt orientative, iar protocoalele se fac după ghiduri”, a precizat managerul Spitalului. „Protocolul este un fel de ghid aplicat la condiţiile locale, condiţiile spitalului, în funcţie de posibilităţi sau de rangul de competenţă al spitalului. Noi suntem spital de Nivel III competenţă pe Covid. Mai sunt încă două niveluri mai competente în faţa noastră – Spitalul Judeţean Galaţi, care este la un Nivel II şi mai sunt cele specializate, cum sunt Institutul Marius Nasta, sau spitalele de boli infecţioase gen Institutul Matei Balş, care sunt de primă linie, de prim rang. Noi trebuie să adaptăm aceste ghiduri la situaţia noastră, la posibilităţile noastre.”
S-a vorbit despre motivul pentru care se administrează unele medicamente, de ce unele şi nu altele. A fost subliniat faptul că cei care au trecut prin boală au o imunitate foarte bună, mai ales dacă au amplificat această imunitate cu un vaccin: „Cine a trecut prin boală şi se vaccinează, spun studiile din Israel, are o imunitate de 13 ori mai puternică decât cel care doar se vaccinează. Imunitatea pe care ţi-o dă vaccinul adaugă ceva, dar nu atât de mult ca imunitatea naturală, cea pe care o dobândeşti prin faptul că ai trecut prin boală”.
A fost subliniat faptul că schemele de prevenire sunt diferite pentru aceleaşi simptome, pentru cei care s-au vaccinat de două ori, pentru cei care s-au vaccinat o dată şi pentru cei care nu s-au vaccinat deloc.
În încheiere a fost expusă soluţia avută în vedere ca manager al Spitalului dacă vom asista la o creştere şi mai alarmantă a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 la Tecuci.
„Ne gândim în mod serios la deschiderea unei alte zone din clădirea veche, la parterul de la partea chirurgicală. Întrucât circuitele ne permit ca la parter putem să introducem pacienţii pe altă uşă decât cea pe care intră cadrele medicale, într-o situaţie care va escalada, probabil în curând. Este posibil ca în zilele următoare să vedem un ordin de la Direcţia Sanitară prin care să ni se ordone închiderea parterului din zona respectivă şi să dăm drumul la 18 paturi, deşi noi nu avem circuite. Dar ce înseamnă 18 când vin într-o zi 50?”, a conchis managerul Constantin Dinu.