Atenție la pericolul din beci!

 

Dioxidul emanat în procesul fermentării poate fi fatal

În această perioadă, când mustul fierbe în butoaie, beciurile devin periculoase pentru gospodari. De vină este gazul emanat în timpul procesului de fermentaţie. Dioxidul de carbon face victime anual, iar cele mai multe tragedii au loc în spaţii închise, cum ar fi subsolurile, beciurile gospodăriilor ori camere neventilate corespunzător.

De cele mai multe ori, victime devin şi persoanele care încearcă să îi salveze. În faţa butoaielor pline cu must pe cale să se transforme în vin, oamenii nu prevăd pericolul care îi pândeşte.

În lipsa oxigenului din aceste spaţii închise (beciuri, magazii sau alte încăperi), dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie se transformă în monoxid de carbon, gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie şi constituie o otravă puternică.

Intoxicaţia acută cu monoxid de carbon se manifestă prin tulburări neuropsihice, cardiovasculare şi respiratorii. Faza iniţială constă din cefalee, vâjâieli în urechi, oboseală, pierderea capacităţii de a judeca şi acţiona, întrucât victima este inaptă pentru a se salva. Într-o fază mai avansată de intoxicaţie, apar greţuri, vărsături, ameţeli, comă profundă. În cazul concentraţiilor mari de monoxid de carbon, aceste simptome se dezvoltă fulgerător, provocând moartea în câteva minute. Printre complicaţii se înscriu edemul pulmonar acut, infarctul miocardic acut, emboliile pulmonare, bronhopneumoniile.

Intoxicaţia cronică se manifestă prin cefalee, astenie, ameţeli, iritabilitate, stare depresivă, tulburări audiovizuale şi de mers, tulburări cardiace, modificări sangvine.

Pentru a evita cazurile de intoxicaţie cu monoxid de carbon, acumulat în spaţiile închise, pe timpul fermentării mustului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu” al Judeţului Galați vă recomandă:

– fermentarea mustului să nu fie în spaţii închise, cum ar fi subsolurile şi beciurile gospodăriilor;

– nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul, fără a asigura o ventilaţie corespunzătoare;

– anunţaţi pe cineva că veţi intra într-o astfel de încăpere;

– verificaţi concentraţia de oxigen din încăperea în care intraţi. Cea mai simplă modalitate de a verifica prezenţa acestuia este prin aprinderea unei lumânări. În cazul în care se va stinge, înseamnă cu nu există suficient oxigen;

– sunt mai susceptibili de a se intoxica cei cu probleme respiratorii, cardiace, neurologice;

– nu intraţi în încăperea în care există deja o victimă fără echipament de protecţie pentru că este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră;

– sunaţi la 112 în orice astfel de situaţie.

Atenţie! Fermentarea vinului emană gaze toxice care pot fi fatale pentru cei din preajmă.

 

Colonel

Eugen Marius Chiriță