Festivalul Internațional al Aforismului, Tecuci 2021

 

Această manifestare artistică, unică în România, era pregătită, în cele mai mici detalii pentru o desfășurare directă, normală. Mizerabilul virus a zădărnicit însă, pentru a doua oară consecutiv, intențiile organizatorilor. Se va recurge, evident, ca și la ediția precedentă, la varianta online. De la scriitorul Vasile Ghica – președintele manifestării și de la Eugen Pelin – președintele Fundației organizatoare, am aflat detaliile corespunzătoare. Nu putem însă devoala Palmaresul, acesta fiind secret până vineri, 8 octombrie, ora 10, când va avea loc transmisia, în direct, pe Facebook și pe YouTube.

V. Ghica a reiterat afirmația că fără sprijinul și colaborarea Fundației Pelin nu ar fi putut pune pe picioare această mega manifestare.

Erau întreprinse toate demersurile ca în prima zi toate sălile mari din școli și cele ale instituțiilor culturale să fie pline de spectatori dornici să asiste la recitalurile de aforisme și de epigrame susținute de musafiri. Să simtă cât mai multă lume că Tecuciul este reședința aforismului românesc. A doua zi, cei cca 60-70 de scriitori urmau să se deplaseze în școli, unde elevii devin, conform tradiției locale, actori. Nu asistă la discursurile scriitorilor, ci susțin adevărate lecții deschise despre aforism. Meritul este evident al dascălilor care au găsit tehnici didactice deosebite prin care au reușit să stimuleze interesul, dar și talentul elevilor.

Este știut faptul că, impresionat de creativitatea elevilor tecuceni, renumitul academician Naji Naaman (Beirut), Președintele de Onoare al primei manifestări, a editat o cărticică, cu creațiile lor (desene și aforisme), în șase limbi, în 3000 de exemplare, difuzată în multe țări și pe rețele de socializare.

Încercați să nu vă scape acest show, pigmentat cu tot soiul de ingrediente, menite să vă țină atenția trează, pe tot parcursul transmisiunii.

Despre V. Ghica, știm mai multe amănunte. Vă reamintim trei cugetări semnate de el:

De pe unele frunți și muștele pleacă dezamăgite.

În istoria oricărei iubiri există un balcon ca al Julietei, pe care, mai târziu, se întind rufe.

România nu este o țară a nimănui. Este a câtorva.

Ne amintim un gând emoționant al superstarului internațional Angela Gheorghiu despre aforismele concitadinului nostru:

„Aforismele  lui V. Ghica sunt o sinteză de luciditate, gravitate şi umor. Deosebit de sensibile sunt  cugetările care se referă la muzică. Aforismul <Muzica poate face dintr-un suflet răvăşit o Catedrală>  surprinde esenţa şi aspiraţiile muzicii adevărate din toate timpurile. El ar putea să înnobileze ca motto albumele marilor compozitori  şi  interpreţi de pretutindeni”.