Măsuri în vigoare privind localităţile unde incidenţa a depăşit 6 la mie. Se aplică şi în Tecuci

 

Guvernul a aprobat sâmbătă, 2 octombrie 2021, prin hotărâre, noi măsuri anticovid pentru localitățile în care incidența cazurilor de Covid-19 depășește 6 la mie. Masca devine obligatorie pe stradă, pentru toată lumea, magazinele se vor închide la ora 22, școlile vor rămâne deschise indiferent de rata de infectare, iar cei vaccinați sau trecuți prin boală vor putea participa la evenimente private.

Circulația pe timpul nopții a persoanelor neimunizate sau care nu au trecut prin boală este restricționată.

La cinematografe, în săli de fitness sau la evenimente private vor putea merge, acolo unde sunt peste 6 îmbolnăviri la mia de locuitori, doar cei care s-au vaccinat sau pot dovedi că au trecut prin boală. La această incidență nu se mai ia în calcul rezultatul negativ al unui test.

Tot la această incidență intră în vigoare carantina de noapte pentru vineri, sâmbătă și duminică, ceea ce înseamnă că persoanele nevaccinate sau cele care nu pot dovedi că au făcut boala nu mai pot circula în cele trei zile între 20 și 5. Atunci când situația se agravează, iar rata de infectare depășește 7,5 cazuri la mie, carantina de weekend se aplicată întreaga săptămână.

Spicuiri din Hotărârea de Guvern

Organizarea evenimentelor private – nunți, botezuri – este permisă cu participarea persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă, dar nu mai mult de 200 de persoane, dacă incidența este peste 6 la mie.

În spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 50% în capacitatea maximă a spațiului, din cele două categorii de persoane, cu asigurarea unei distanțe de minim 1 metru între persoane și purtarea măștii de protecție.

Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitate, tot pentru cele două categorii de persoane, cu purtarea măștii.

Activitatea cu public a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase, este permisă până la 50% din capacitatea maximă, între ora 5 și 24. Magazinele, mall-urile, etc., rămân deschise până la ora 22, exceptând activitățile de take away și de livrare.

În zonele în care există limitări de circulație, persoanele vaccinate sau trecute prin boală vor fi exceptate şi vor putea ieși în perioada de interdicție.

Ieri, 6 octombrie, incidenţa cazurilor de coronavirus în Municipiul Tecuci era de 6,26 la mie. Dacă tendinţa de creştere se menţine, municipiul intră vineri în carantină de weekend. Masca este obligatorie pe stradă.