Vivat academia! Vivat professores!

 

„Aduceți-vă aminte de marii voştri… priviți la faptele lor… și urmați-le credința”

(Evrei 13,7)

Curajul de a încerca să așezăm pe răbojul timpului familia prof. Virgil și Lidia Pavel în spațiul cultural spiritual și social din târgul Tecuciului declanșează neliniștea găsirii unui început.

Satul natal Strâmba-Vâlcele, component al com. Corbița, din fostul jud. Tecuci, al prof. Pavel, ascunde în casele care au mai rămas și în împrejurimile mioritice, tainele unei copilării trăite alături de frații săi, pe care chiar și Creangă ar fi pătimaș.

Chipul și împlinirile pe care profesorul le adună astăzi, în cufărul celor aproape nouă decenii de viață, au fost așezate ca sămânță în sufletul său de vrednicii creștini și bunii săi părinți.

Nu putem contabiliza visele pe care le-a construit, cu fiecare drum făcut la pas de la Strâmba la Berheci, în anii în care punea bazele unei identități, cu totul particulare.

A adunat zi de zi, cu hotărârea care îl definește și astăzi, cunoștințele și experiențele care compun astăzi reperul: familia profesor Pavel Virgil.

Alături de distinsa prof. Lidia Pavel a pus bazele unei familii frumoase cu principii solide de viață, din care a altoit lăstari în alte multe familii.

Ca profesor și director în cea mai importantă școală tecuceană, a aplicat peste tot principiul care l-a definit ca dascăl al cifrelor – dreapta socoteală.

Și la problemele de matematică, dar și la problemele vieții, domnia sa a știut să scoată rezultatul corect.

Bunătatea, înțelepciunea, altruismul, dăruirea, virtuți cultivate, alături de distinsa sa soție, au fost tot atâtea izvoare din care a stins setea multor ucenici, de-a lungul anilor.

Suntem bucuroși că avem șansa de a fi contemporani cu dl. prof. Virgil Pavel și luăm povața pe care ne-o împărtășește zilnic: să căutăm ca scop al vieții bucuria de a trăi împliniri în familie, în Biserică, lângă Dumnezeu și vrednicul popor român.

Dumnezeu să îmbogățească familia prof. Virgil și Lidia Pavel cu sănătate și bucurii, lângă cei dragi!

 

Protoieria Tecuci, Protoiereu,

Pr. Gheorghe Joghiu

 

error: Content is protected !!