Biblioteca Municipală „Ștefan Petică” Tecuci la 90 de ani de activitate – FOTO

 

În perioada 15 -18 octombrie 2021 la Biblioteca tecuceană se desfășoară acțiuni organizate  cu prilejul împlinirii a 90 de ani de la înființarea bibliotecii publice la Tecuci, precum și comemorării a 117 ani de la moartea poetului Ștefan Petică, patronul spiritual al instituției.

 Vineri, 15 octombrie, colectivul Bibliotecii a depus o coroană de flori la bustul poetului Ștefan Petică, cel care poartă numele instituției de cultură, bustul fiind situat în Parcul A.I. Cuza. O altă coroană a fost depusă de descendenta familiei, Nicoleta Călina Presură.

La orele amiezii, publicul, format din angajați ai instituțiilor culturale, primar, profesori, scriitori, simpli cetățeni, au asistat la prima manifestare, respectiv expoziția de grafică semnată de pictorul Mircea Cojocaru. Pe simezele Galeriei Helios au fost expuse lucrările pictorului, admirate de public, iar cei care nu au putut vizita astăzi, o pot face în decursul lunii deoarece vor rămâne expuse.

Managerul Bibliotecii, Daniela Grigoraș, a făcut un scurt istoric al instituției, amintind despre tentativele de fondare ale acesteia, ca într-un final să fie declarată Bibliotecă comunală, în 12 septembrie 1931, „în scopul luminării populațiunii nevoiașe, care n-are putință materială să-și cumpere cărți, reviste, etc. pentru citit”. În decursul a nouă ani, în 1940, numărul publicațiilor ce aparțineau bibliotecii erau de peste 9.000 volume, dar lumea nu împrumuta cărți pentru acasă, condiția era să se lectureze în instituție.

 Biblioteca poartă numele poetului Petică din octombrie 1994. În prezent Biblioteca tecuceană deține 115.661 unități de bibliotecă ce sunt consultate anual de peste 5.600 utilizatori. Totodată, biblioteca are în dotare 17 calculatoare, iar 10 dintre ele sunt puse la dispoziția utilizatorilor.

Prof. Ștefan Andronache a vorbit despre lucrările expuse de Mircea Cojocaru, spunând că acestea „Transmit trăiri ale personajelor și le face într-un stil propriu. Cred că va persevera în acest domeniu, așa cum i-am prezis de mai multe ori fiindcă are ce să exprime. Îi urez succes și sper să ajungă acolo unde își dorește, la Luxemburg”.

Au mai luat cuvântul primar Lucian Costin, Mariana Enache, părintele Gh. Joghiu, Radu Vladimir, Cristian Călugăru, Daniel Dojan, toți felicitând personalul Bibliotecii și pe pictorul Cojocaru pentru realizări.

A urmat premierea cititorilor anului 2021, aceștia primind cadou câte o carte și un istoric al instituției.

Luni, 18 octombrie, are loc premierea  câștigătorilor Concursului de creații literare inspirate din opera poetului Ștefan Petică – „Când vioarele tăcură…/Poezia lui răsună” și Gala voluntarilor bibliotecii.

La mulți ani centrului de informare și documentare al comunității!