Centura, între chin şi amin

 

Centura ocolitoare a Municipiului Tecuci a apărut în viaţa noastră prin anul 2008, mai întâi ca proiect, apoi sub formă de promisiuni din ce în ce mai optimiste. Se poate spune că în cazul în care nu ar fi existat, centura ar fi trebuit să fie inventată.

Chiar dacă lucrarea se află în catastifele CNAIR, centura tecuceană a făcut zile fripte tuturor primarilor care s-au succedat la conducerea municipiului. Cetăţenii oraşului au văzut nefinalizarea centurii ca pe o promisiune neîndeplinită.

Fostul edil a încercat să se detaşeze de acest subiect, dar aceasta nu l-a ajutat prea mult. S-a trezit cu un ministru al Transporturilor şi un senator – preşedinte al Comisiei de transporturi, ambii din partidul său, rupând contractul cu constructorul, într-o ieftină piesă de teatru, fapt care a provocat serioase daune electorale. 

Constructorul a plecat, lăsând lucrările la 58% şi a mai fost nevoie de încă doi ani până la apariţia altuia.

Astăzi, constructorul care se află pe şantierul variantei ocolitoare ne asigură că lucrările sunt în grafic. Este vorba despre alt grafic, diferit de cel din 2012. Despre noul grafic aflăm că până în mai 2022 centura ocolitoare a municipiului Tecuci va renaşte din propria cenuşă.

Reprezentantul constructorului i-a plimbat pe tecuceni într-un tur virtual de la un capăt la celălalt al centurii, între DN 25 şi DN 24. De cealaltă parte, municipalitatea ne încredinţează că nu mai sunt probleme cu exproprierile de la limita cu cartierul Bălcescu.

În continuare există cabluri de electricitate care trebuie înălţate şi din cauza cărora lucrările la pasaje stagnează, dar suntem asiguraţi că şi aceste întârzieri sunt în grafic. În capătul dinspre Focşani al centurii ţeava cu gaz va trebui relocată, aşa cum a fost în capătul dinspre Galaţi, iar gazele în municipiu vor fi iar întrerupte, cel mai probabil săptămâna viitoare.

Constructorul este foarte încrezător în privinţa termenului de finalizare, dar constructorul este din Bacău, nu are de unde să ştie cum merg treburile pe la noi.

Avem însă încrederea că primarul în exerciţiu va supraveghea lucrările CNAIR şi speranţa că începând din mai 2022 vom putea circula pe centură.