Moșii de toamnă, Sâmbăta Morților. Ziua de pomenire a celor adormiți

 

Sâmbătă, 30 octombrie, este ziua în care Mântuitorul a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul S-a pogorât la iad, că să elibereze din el pe toți drepții adormiți. Biserica face pomenirea celor adormiți sâmbătă și pentru că această zi premerge duminicii – ziua Învierii – numită și cea dintâi zi a noii creații sau a opta zi, ziua veșniciei, notează crestinortodox.ro.

Aceasta sâmbătă este cunoscută în popor sub denumirea de Moșii de toamnă

Creştinii merg de dimineaţă la biserică în sâmbăta morţilor cu colivă, vin, prescură şi pachete cu bucate ca să fie binecuvântate de preot, iar mai apoi împărţite celor sărmani.

În ziua Moșilor de toamnă se săvârşeşte Sfânta Liturghie. Atunci când sunt Moșii de Toamnă, credincioșii merg la biserică, rostesc rugăciunii pentru cei care nu se mai află printre noi, le amintesc numele la Sfânta Liturghie și fac fapte de milostenie, împărțind sărmanilor pomană.

Preotul scoate din prescura miridele pentru morţi şi le aşază sub Sfântul Agneţ, rostind numele morţilor de pe pomelnicele ce i-au fost aduse. În cadrul Sfintei Liturghii, Agneţul se preface în Trupul şi Sângele Domnului, mai scrie crestinorotodox.ro.

În zilele de pomenire, în timpul ritualului, tămâia trebuie să ardă din belșug, iar preotul să tămâieze ofrandele și mormintele celor pomeniți. Tămâia aprinsă reprezintă, de asemenea, încrederea în viața veșnică.

Ce nu ai voie să faci în Sâmbăta Morţilor

De Moșii de toamnă nu se mătură gunoiul afară pentru că, se spune, „ajunge în gura morților”.

În Sâmbăta Morților nu se lucrează și nu se face treabă în gospodărie.

În popor se mai spune că nu e bine să speli rufele sau să faci alte treburi prin gospodărie, fiindcă în ziua Moșilor de toamnă, spiritele coboară printre cei dragi rămași în viață, iar dacă aceștia sunt ocupați cu treburi, spiritele se vor supăra și îi vor bântui toată viața.

În popor se mai spune că nu trebuie să ceri bani cu împrumut în această zi. Se spune că banii împrumutați vor fi folosiți pentru pagubele materiale și pentru medicamente.

Această zi mai trebuie respectată și pentru a te feri de nebunie și ca să îmbătrânești mai încet.