Programarea și modelarea 3D – Pași spre viitor la Școala Gimnazială „Elena Doamna”

 

Elevii clasei a IV-a A din Şcoala Gimnazială Elena Doamna Tecuci, profesor Adriana Silvica Lefter, au participat în perioada 15 – 28 octombrie 2021 la evenimentele „3D Art Creator” https://meet-and-code.org/it/it/event-show/6011 și „Smart Green City” https://meet-and-code.org/it/it/event-show/6012, evenimente de programare și tehnologie în cadrul inițiativei Europe Code Week 2021, sprijinită de Comisia Europeană.

Ambele evenimente au avut loc online, elevii luând astfel contact cu platformele de lucru și lucrând în echipe, ghidați de către profesor. Activităţile au fost realizate folosind platforma de Meet, unde, în sesiuni de lucru separate, elevii au făcut primii pași în proiectarea 3D și pe platforma Minecraft, apoi au împărtășit din realizările individuale sau cele pe echipe.

 Evenimentul „3D Art creator ” a vizat dezvoltarea competențelor de proiectare 3D folosind platforma Tinkercad. Elevii, folosindu-şi conturile de email furnizate de școală și ghidați de profesor, și-au creat conturi și accesat platforma individual. După prezentarea pașilor de lucru cu explicațiile privind stabilirea măsurilor, tehnicile de lucru folosite, utilizarea instrumentelor, elevii au avut sesiuni de lucru individuale online și offline pentru crearea de brelocuri personalizate cu numele lor. Elevii au dovedit că dețin complexe abilități digitale, reușind să creeze în timp scurt elemente și obiecte inedite. Proiectele au fost descărcate, trimise către imprimare, care a fost realizată în școală. Feedbackul primit în urma desfășurării activității a scos în evidență deschiderea elevilor către accesarea noilor tehnologii, plăcerea de a descoperi proiectarea 3D dar şi exersarea răbdării, stimularea încrederii în forțele proprii.

Cel de-al doilea eveniment „Smart Green City” a abordat împletirea dintre joc și învățare. Dacă Minecraft este unul dintre jocurile preferate ale elevilor, în cadrul acestui eveniment ne-am propus să descoperim elementele de design urbanistic, caracteristicile unui oraș SMART, verde, ale unui oraș sustenabil. De ce Minecraft? Deoarece îmbunătățește creativitatea, rezolvarea problemelor, auto-direcționarea, colaborarea și alte abilități de viață. Copiii își pot scrie propria poveste, pot face echipă cu prietenii și pot construi orice doresc într-un mediu sigur și securizat. Copiii învață cum să calculeze cât costă lucrurile și timpul necesar pentru anumite sarcini. Au învățat cum să plătească și să utilizeze eficient resursele ceea ce este un aspect cheie pentru dezvoltarea educațională și practică a unui copil.

 Proiectul a debutat cu o întâlnire cu arhitect Steigerwald Laura care a prezentat elevilor principalele caracteristici ale unui oraș Smart, s-au prezentat câteva idei și sugestii de lucru și pe echipe elevii au realizat primele planuri pe hârtie sau direct în platforma de lucru. Elevii, în cadrul întâlnirilor online, și-au prezentat ideile privind orașele din viitor, elementele specifice ale unui oraș verde, tipuri de clădiri, utilizarea energiei alternative, iar în sesiunea finala orașele au primit aprecierea tururor participanților și un feedback îmbucurător. Elevii au fost încântați să descopere că folosind un joc pot învăța și descoperi multiple informații, să-și dezvolte abilități de lucru și mai ales să coopereze. Lucrul în echipă i-a încurajat mult pe cei care nu cunoșteau suficient jocul să exerseze, să nu renunțe și să fie deschiși către nou. Jocurile Minecraft implică colaborarea cu alți copii și colegi de echipă. De fapt, uneori, acesta este singurul mod în care un jucător poate atinge anumite obiective. Punând în comun și împărtășind resursele în timp ce planifică împreună, copiii vor învăța să se bazeze unii pe alții. Ei vor trebui să lucreze împreună pentru a-și atinge obiectivul comun!

Meet and Code pentru clasa și şcoala noastră înseamnă noi pași către dezvoltarea digitala și spre comunitatea europeană. Am aplicat cu încredere pentru a obține aceste finațări pentru al treilea an consecutiv, având până acum cinci evenimente finanțate. Ambele evenimente au implicat fetele și băieții, în egală măsură, vizând dezvoltarea competețelor digitale, de comunicare, colaborare, programare și modelarea 3D. Implicarea mea în astfel de evenimente se datorează faptului că îmi doresc să le ofer elevilor oportunităţi egale cu ale altor elevi din şcolile europene, toate materialele achiziționate fiind disponibile pentru utilizare tuturor elevilor din școală.

 Evenimentele sunt finanțate în cadrul programului Meet and Code – https://www.meet-and-code.org/ sprijinit la nivel european de compania de software SAP. Meet and Code este coordonat de Haus des Stiftens gGmbH și rețeaua TechSoup Europe în 35 de țări europene și susține, pentru cel de-al cincilea an consecutiv, evenimente de tehnologie și programare aliniate cu inițiativa Comisiei Europene – Europe Code Week (https://codeweek.eu/). În România, programul Meet and Code este coordonat de Asociația Techsoup.

Sub motto-ul „Empowering a Generation”, Meet and Code continuă să încurajeze organizațiile nonprofit din toată Europa să contribuie la promovarea educației digitale, prin activități de programare sau de tehnologie dedicate copiilor și tinerilor cu vârsta între 8 și 24 de ani. Conform raportului „The Digital Skills Gap in Europe” al Comisiei Europene din 2017, 9 din 10 locuri de muncă vor necesita abilități digitale în viitorul apropiat. 

 

Adriana Silvica Lefter

Asociaţia Școlară „Elena Doamna” Tecuci