La mulți ani, maestre Vasile Ghica!

 

Scriitorul Vasile Ghica s-a născut la data de 8 noiembrie 1940, în localitatea Priponești, județul Galați. Este cunoscut și apreciat mai ales în calitate de scriitor de aforisme. A absolvit liceul „Gh. Roșca Codreanu” din Bârlad, apoi facultatea de Filologie din cadrul Universității „Al. I. Cuza” Iași în anul 1965.

După absolvirea facultății a lucrat ca profesor la o școală din Matca, iar apoi a predat la alte școli din Tecuci. Între anii 1991 – 2000 a fost inspector de specialitate la Inspectoratul Școlar Județean Galați.

Ca scriitor a început să scrie versuri înainte de a intra la liceu. În studenție  a publicat în revistele „Contemporanul” și „Viața studențească”.  A făcut parte din subredacția ieșeană a revistei studențești. A debutat editorial în anul 1989 cu volumul de aforisme „Surâsuri migdalate” la Editura Junimea Iași.

A publicat în numeroase reviste: „Ateneu”, „Cronica”, „Porto-Franco”, „Dunărea de Jos”, „Lumină Lină” (SUA), „Le Courier International de la Francophilie” (Galați), „Literatură și artă”(Republica Moldova), „Antares”, „Flacăra”, „Vremea”, „Totuși iubirea”, „Flacăra lui Adrian Păunescu”, „Viața Liberă”, „Radio România Cultural”, ,,Cultural TV”, „Național TV”, „Radio Activități”, „Radio Iași”.

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bacău și cetățean de onoare al localității natale, Priponești.

În anul 2012 a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru proză scurtă, respectiv volumul „În ghearele râsului”. În anul 2017 a inițiat Festivalul Internațional al Aforismului.

Scriitorul Vasile Ghica a devenit Cetățean de onoare al Municipiului Tecuci în anul 2015.