Noi reglementări privind construcţiile ANL: Preţurile scad. Specialiştii din sănătate şi învăţământ pot aplica indiferent de vârstă

 

Luna noiembrie a adus modificări la regimul construcţiilor ANL, schimbări care vizează preţul locuinţelor şi modul de acordare. Noile reglementări urmăresc reducerea preţurilor de vânzare şi chirie ale locuinţelor ANL. Preţurile locuinţelor destinate tinerilor au crescut semnificativ în anul 2020, iar actul normativ le aduce la nivelul valorilor din anul 2019.

Aşa cum se ştie, preţul de vânzare şi chirie al acestor locuinţe a fost majorat semnificativ. În unele cazuri preţul s-a dublat o dată cu majorarea din 2020 a veniturilor din industria construcţiilor. La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a adoptat o ordonanţă prin care se revine la preţuri similare cu cele din 2019. Pentru aplicarea acestei ordonanţe, a fost nevoie de o nouă metodologie de aplicare.

Prin Hotărârea de Guvern, publicată în Monitorul Oficial din 1 noiembrie 2021, se urmăreşte reglementarea valorii de vânzare a locuinţelor pentru tineri, destinate închirierii, raportată la valoarea de investiţie a construcţiei. Mai precis, valoarea de investiţie se diminuează în raport cu contravaloarea sumelor rezultate dintr-o parte a chiriei plătite până în momentul vânzării locuinţei, calculată în funcţie de durata normală de funcţionare a clădirii.

Se intenţionează şi armonizarea preţurilor locuinţelor în pondere conformă gradului de indice al localităţilor. Locuinţele din oraşele mai mici vor fi mai ieftine decât cele din municipiile reşedinţă de judeţ sau din capitală.

Românii care lucrează în sistemul de sănătate și învățământ vor avea acces la o locuință realizată prin ANL fără ca vârsta maximă de 35 de ani să fie un impediment.

La Tecuci, în anul 2019 preţul de vânzare a unei locuinţe ANL era între 124.919 lei pentru un apartament cu o cameră şi 164.852 lei pentru un apartament cu două camere. În anul 2020, preţurile porneau de la 201.883,81 lei pentru un apartament cu o cameră şi ajungeau până la 265.945,66 lei pentru un apartament cu două camere.