Moment aniversar la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci – FOTO

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci a organizat vineri, 19 noiembrie 2021, un eveniment prin care a ținut să sărbătorească cum se cuvine cei 86 de ani de muzeografie tecuceană. Evenimentul a fost deschis de managerul muzeului Daniel Dojan care, după ce a mulțumit publicului pentru participarea la acest eveniment, care dorește să fie cât mai reușit, continuă  spunând că pe data de 18 noiembrie 2021, la Cimitirul „Eternitatea” din Tecuci a avut loc o slujbă de pomenire a fondatorilor muzeului, la care au participat tot colectivul actual al muzeului și alţi invitați.

 În continuare, managerul muzeului a invitat pe cei prezenți să participe la vernisarea noului spaţiu de la etajul muzeului, care va purta numele regretatului sculptor Dan Mateescu. A continuat prin a reaminti de efortul unor oameni importanți de cultură din acest oraș, care au pus bazele înființării acestui muzeu, amintind în primul rând de Teodor Cincu, Constantin Solomon, Mihail Dimitriu și alții, acestora adăugându-se acum și pictorul Dan Mateescu, care în primul rând a fost muzeograf și apoi un artist plastic ce a depus o muncă uriașă pentru realizarea unor opere care cu siguranță vor dăinui în timp. Se mai amintește apoi faptul că în ziua conducerii artistului pe ultimul drum, s-a propus ca una dintre sălile unității să poarte acest nume. Şi iată, acum, acest lucru s-a realizat, descoperind, în prezența soției regretatului artist – inginer Valerica Mateescu, placa cu numele acestuia.

 Din partea Consiliului Local Tecuci a luat cuvântul profesorul Radu Vladimir, spunând că participanții la acest eveniment rămân cu un moment important pentru istoria locală tecuceană, în această perioada când marile valori tecucene rămân din ce în ce mai puține. „Îl alătur cu hotărâre pe Dan Mateescu lângă întemeietorii muzeului Teodor Cincu, Constantin Solomon și Mihail Dimitriu, pentru că merită din plin acest lucru. El merită acest onorant loc aici, în această încăpere specială, fiind un gest de mare noblețe”.

Managerul muzeului a înmânat o Diplomă soției sculptorului, apoi s-a trecut la vizitarea sălilor Constantin Solomon și Mihail Dimitriu, vernisate în anul 2015, odată cu reinaugurarea muzeului. A urmat vernisajul expoziției „Teodor Cincu – 80  de ani de la trecerea în eternitate”.

S-a revenit în sala de festivităţi a muzeului şi au fost prezentate pliantele pe care cei prezenți le-au găsit pe scaune, acestea fiind realizate de către elevul Maricel Oprea din clasa a XI-a de la CNCH, fiind prima lucrare de acest fel după 30 de ani.

 A urmat un material proiectat cu ultimile activități ale muzeului, amintind peste 50 de acțiuni cultural-educative, proiecte educaționale, înființarea Clubului de Istorie „Excelsior”, Şcoala de vară, care a avut 70 de elevi participanți, 10 expoziții pe diferite teme, dar și participarea la o expoziție internațională la Madrid. S-a amintit și de „Noaptea muzeelor”, dar și de acțiunea în colaborare cu altă unitate de cultură la Palatul Crissoveloni, urmat de un concert instrumental. S-a amintit și de proiectul „Ferestre către ştiinţă” pe durata a trei zile, precum și alte conferințe desfășurate la muzeu.

În același timp, cu sprijinul Primăriei Municipiului Tecuci și a Muzeului „Paul Paltânea” din Galați au continuat cercetările științifice în zona Tecuciului.

În acest an a fost publicat și volumul „Restitutio – Constantin Solomon”, realizat de un colectiv al Muzeului tecucean, la editura „Pim” Iași, din colectiv făcând parte muzeografii Daniela Alecsa, Daniel Dojan și Paul Ciobotaru.

În încheiere managerul muzeului le mulțumește colegilor pentru realizarea acestor evenimente.

În continuare prof. Iuliu Crăcană, cercetător la CNSAS, a conferențiat pe tema „Juristul tecucean Vintilă Dongoroz – viața și opera”.

 Vintilă Dongoroz s-a născut la 27 martie 1893 și a decedat la 18 martie 1976. A fost specialist în Drept penal. Distinsul profesor a vorbit despre viața, activitatea acestuia și numeroasele distincții obținute atât în țară cât și peste hotare. În 1939 îl găsim profesor de drept, iar în 1941 este propus chiar decan al Facultății dar refuză acest lucru. Se retrage din activitate în 1951, nemaifiind în grațiile conducerii ţării din acele timpuri. În 1953, ține o conferință la Academia Română, legată de drepturile și obligațiile penale. În 1954, îl găsim la Institutul de cercetări juridice al Academiei și participă la elaborarea Constituției din 1968. Este decorat cu Meritul științific clasa întâia, cea mai mare distincție din acel timp. Se pensionează în 1966, la 73 ani.

Trecându-se la discuții, profesorul doctor Cezar Ungan apreciază discursul distinsului invitat, activitatea muzeului și vine cu interesante completări.

A urmat prezentarea volumului „Restitutio – Constantin Solomon” și o succintă analiză a acestuia.

 Trecându-se iar la discuții, subsemnatul intervine amintind faptul că în perioada 1956 – 1959 l-a avut profesor pe distinsul Constantin Solomon, care a locuit pe strada Costache Negri nr. 11 și încă din perioada directorului Doru Parascan am solicitat ca pe acest imobil să se aplice o placă memorială, lucru încă nerealizat.

Prof. Virgil Pavel amintește faptul că i-a fost profesor și apoi colaborator, totodată apreciind activitatea muzeului.

În final s-a trecut la acordarea premiilor anuale.

Premiul „Ion T. Sion” s-a acordat anul acesta autorului cărții „Cosmeştii în Primul Război Mondial” – Paul Aelenei.

A luat apoi cuvântul prof. Radu Vladimir, care a prezentat ultimul număr al revistei „Tecuciul Literar Artistic”, vorbind de importanța acestei reviste pe plan local, judeţean și chiar național, revistă condusă de prof. Eleonora Stamate și care are 15 ani de activitate.

Pentru acest lucru Muzeul acordă anul acesta premiul „Constantin Solomon” redactorului șef al acestei reviste, prof. Eleonora Stamate.

Aceasta mulțumește pentru atenția acordată și  Muzeului pentru întreaga activitate.

 

Iancu Aizic