Ceremonialul dedicat Zilei Naționale la Tecuci – FOTO

 

Astăzi, 1 Decembrie, la împlinirea a 103 ani de la Marea Unire, în Municipiul Tecuci a avut loc un eveniment care să evoce Ziua Națională a României.

Cu mic, cu mare, tecucenii s-au reunit în Parcul Central la Monumentul Cercetașilor morți în perioada exodului din anii 1916-1917.

 După primirea oficialităților și intonarea Imnului, un sobor de preoți au efectuat un Te Deum în memoria celor căzuți la datorie care au realizat Marea Unire. Protoiereul Gheorghe Joghiu a ținut o alocuțiune despre unitatea națională, valorile și principiile care ne caracterizează ca popor, despre forța jertfei, iar copiii Corului clasei de Canto al Casei de cultură au interpretat o melodie despre România. Tot despre „Draga Românie” a fost și melodia cântată de Raluca Alexe, membră a clasei de canto.

 A urmat discursul primarului Municipiului Tecuci, Lucian Costin, care a subliniat însemnătatea Zilei de 1 Decembrie 1918, vorbind despre solidaritate și curaj: „1 Decembrie 1918 ne învață să fim uniți și nu dezbinați de interese egoiste, pentru că dezbinarea din interior este mai periculoasă decât orice fel de aversiune externă, indiferent de forma acesteia. Sunt convins că țara noastră va mai trece prin momente memorabile ca cel de la 1918. Pentru asta avem nevoie și de lideri puternici ca cei care au făcut Marea Unire. Avem nevoie și de un ideal, în acesta o națiune își poate pierde coerența. În aceeași măsură să nu așteptăm totul de la conducători, de la clasa politică, iar când vorbim de ideal să nu raportăm doar la idealuri naționale. Și aici, la Tecuci putem fi uniți în jurul unei idei, a unui proiect. Și mă gândesc acum la Anton Cincu, cel care a lăsat orașului nostru un spital care astăzi îi poată numele. Cei care au fost în jurul acestui proiect au fost uniți pentru ca acesta să fie grandios și atât de necesar. Acest proiect a dăinuit prin unitatea tecucenilor.

Această lecție de istorie ne mai învață că sentimentele legate de țară, nu trebuie niciodată alterate indiferent de conjunctură. Cine gândește altfel, nu are niciun fel de scuză. Vă îndemn la toleranță și respect față de valori, vă îndemn la patriotism și la mândria de a fi român aici acasă sau oriunde ne poartă pașii prin lume, pentru că nu există două Românii ci una singură. În momentele de îndoială,  de neliniște, de nesiguranță, imaginați-vă preț de câteva secunde că sunteți parte din sutele de mii de români care în acele tulburi vremuri, la Blaj, pe câmpia libertății au născut România Mare. La mulți ani Români, La mulți ani, România!”.

 A urmat ceremonialul de depunere de coroane de flori la Monumentul Cercetașilor. Au fost depuse din partea Primarului Municipiului Tecuci, deputat Viorica Sandu, Protoieria Tecuci, Garnizoana Galați, Inspectoratul de Jandarmi Galați prin detașamentul din Tecuci, Divizia Municipiului Tecuci, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Asociația cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere Tecuci, Poliția municipală Tecuci, Asociația Veteranilor de Război filiala Tecuci, Asociația Română pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii Tecuci, partidele locale PNL, PSD, UIPT.

A fost o manifestare despre ceea ce ne definește cu adevărat, despre valorile și principiile care ne caracterizează și o întoarcere în timp la anul 1918.

La mulți ani Tecuci și români de pretutindeni!