Cu ocazia apropiatelor și sfintelor sărbători de iarnă, Casa de cultură din Tecuci împreună cu Protoieria Tecuci au organizat un foarte reușit spectacol-concert de colinde sub titulatura „O, ce veste minunată!”, care s-a desfășurat duminică, 19 decembrie 2021, la Sala de spectacole „Ion Petrovici”, începând cu ora 16.
O scenă frumos ornată, cu o mare diversitate de obiecte populare, își aștepta interpreţii iar părintele Ionel Vasile, de la Ivești, împreună cu alți colegi, mai făcea ultimele retușuri pe scenă. În sală, numeroși preoți de la majoritatea parohiilor din zonă, erau stăpâniți de emoția intrării pe scenă, sau a celor pregătiţi de ei să evolueze, conștienți de faptul că de această dată spectatorii îi vor putea urmări în altă ipostază decât cea de la biserică.
Spectacolul a fost deschis de Corul Liceului Tehnologic din Corod, care a interpretat un frumos colind. A intrat apoi pe scenă managerul Casei de cultură, profesor Cristian Călugăru, manifestându-și marea bucurie că ne poate oferi, prin Casa de cultură, un spectacol de colinde chiar în locul, transformat acum, provizoriu, în Centru de vaccinare, dorind, însă, ca noi să fim pentru o perioada scurtă, vaccinați cu urări de bine, sănătate și multă bucurie, acum, în apropierea Sărbătorilor de iarnă și a sosirii Noului An!
În continuare, părintele protopop Gheorghe Joghiu mulțumește Casei de cultură pentru spațiu acordat și spectatorilor care și-au făcut timp să participe la această acțiune de suflet. L-a invitat pe părintele Costică Dumitru să prezinte spectatorilor Pericopa Evanghelică legată de Sărbătoarea Nașterii Domnului.
Corul Liceului Tehnologic Corod, prin cei 30 de interpreţi prezenți pe scenă și prin cele trei soliste, toți pregătiți de distinsa profesoară Marcela Huzum, ne-a prezentat frumoase colinde de iarnă, intercalate cu poezii recitate de apreciatul poet-bibliotecar Iancu Huzum, membru marcant al Cenaclului literar „Calistrat Hogaș” Tecuci.
A intrat în continuare în scenă micuța dar talentată interpreta de folk Maria Nectaria Lungeanu cu un frumos microrecital din care nu putea lipsi piesa „Galbenă gutuie”.
Pe scenă şi-au făcut apariţia cei 13 colindători ai parohiei Liești, pregătiți de profesorul Gheorgiță Ignat care au interpretat frumoase colinde din care nu puteau lipsi „Florile dalbe”. Părintele Costică Gabor ne-a informat că acest grup este înființat în anul 2007 și pe lângă acesta mai funcționează și alte secții cum ar fi pictură, poezie sau șah.
Au urmat colindătorii Grupului de la Umbrăreşti, conduși de părintele Gheorgiță Ioniță, care a menționat încă de la început faptul că acest grup este înființat doar de câteva luni și, acum, micuții interpreți se află pentru prima oară pe o scenă în fața publicului. Am urmărit evoluția celor 16 membri ai grupului care și-au început programul cu duetul Andrei Ioniță – Beatrice Munteanu, aceștia interpretând un frumos colind prin care am remarcat la Andrei o frumoasă voce de adevărat tenor.
A urmat micuța interpretă Iulia Bianca Halanca care a ținut să ne anunțe că „Steaua sus răsare” şi interpreta Cristina Lavinia Tonu cu frumoasa piesă „Colindăm la tot romanul”, după care am ascultat o voce caldă și plăcută la Beatrice Andreea Munteanu. Tot cu o „Galbenă gutuie” s-a prezentat și talentata interpreta Alexandra Zaharia, pentru ca în final să ascultăm colindul „Sub fereastră la om bun” interpretat de solista Alexandra Gavrilă. După prezentarea programului, conducătorul grupului, părintele Gheorghiță Ioniță, pe care, personal, l-am remarcat ca un bun prezentator, a mulțumit Casei de cultură pentru sprijinul acordat, la fel și Protopopiatului, aducând mulțumiri speciale profesorului de canto Claudiu Vișan, pe care îl felicită și cu această ocazie pentru profesionalismul, răbdarea și devotamentul ce l-a acordat și îl acordă micuților interpreți, printre care și cei din grupul pe care îl conduce.
Au intrat în scenă cele 12 membre ale Corului Parohiei Movilenii de Sus, pregătite de părintele Stelian Chirvase, unde am remarcat o ținută impecabilă și o foarte bună pregătire muzicală.
A urmat corul Parohiei Brătulesti, cu primele şase componente ale grupului, urmate de alte opt membre, creând o imagine de adevărată Șezătoare destinată spiritului sărbătorilor de iarnă, din care nu puteau lipsi „Florile dalbe”. În final, conducătorul grupului, părintele Ilie Mihai a urat tuturor „Sărbători fericite, Pace și multă sănătate!”. A intervenit părintele protopop Gheorghe Joghiu spunând că aici, la acest Centru multifuncțional se desfăşoară o frumoasă și fructuoasă activitate culturală-artistică, dovadă fiind faptul că acest grup a reprezentat cu cinste zona noastră la diferite concursuri în țară și peste hotare, obținând importante premii printre care și un loc unu în Croația.
Pe scenă a intrat solista Ștefania Coroiu din Negrileşti și apoi, din aceeași localitate, Elena Lupu.
Au urmat cei 40 de componenți ai grupului Parohiei Buceşti, elevi ai Școlii „Negoiță Dănăilă”, îndrumaţi cu multă pasiune de părintele Lucian Spătariu, un grup foarte bine pregătit, având cinci soliste dar și un acompaniament la chitară. Aici, dominantă a fost starea de voie bună, voioșie și, mai ales, bucuria de a colinda acum, în preajma apropiatelor sărbători.
A urmat corul bărbătesc din Barcea Nouă, un grup compus din 12 interpreți.
Și pentru că acest spectacol foarte reușit, trebuia să aibă o „Cireașă pe frumosul tort”, aceasta a fost reprezentată de „Corala Preoților din Parohia Tecuci”, un grup compus din 14 preoți, din care nu putea lipsi părintele protopop Gheorghe Joghiu, cor condus cu mult devotament și profesionalism de părintele Viorel Ștefan de la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Zona industrială. Corul a avut un program foarte bine realizat, iar programul acestora a fost încheiat cu multe urări de „Sărbători Fericite!” și cu nelipsitul Mulți Ani Trăiască !
În final, părintele protopop Gheorghe Joghiu a mulțumit tuturor celor prezenți pentru participarea la acest eveniment, cu mulțumiri pentru colaborarea Casei de cultură și rugămintea ca cei prezenţi să transmită celor care nu au participat la acest spectacol Sărbători fericite și La Mulți Ani!
După spectacol, am discutat cu părintele protopop care a ținut să remarce faptul că „Satul românesc continuă să aibă tineri de mare talent și este mare păcat ca aceștia să nu iasă la rampă și să se afirme”. Avem încă, ne spune distinsul părinte, multe valori în satele noastre.
După fiecare ieșire din scenă, participanții primeau cadouri din partea organizatorilor și, în final, toți copiii prezenți în scenă, chiar dacă nu au urcat pe scenă, au fost invitați să-și ridice câte un cadou „dulce”. Foarte frumos !
Am asistat la un spectacol foarte bine pregătit și rămân cu părerea că, în lipsa activităţilor căminelor culturale, parohiile sătești doresc să ducă mai departe frumoasa zestre culturală.
Iancu Aizic