Cercetaşii Centrului Local „Oltea Doamna” Tecuci au fost ajutoarele lui Moş Crăciun pentru 15 elevi de la Şcoala „Constantin Păunescu”

 

„Cercetaşul este util şi îşi ajută semenii în orice situaţie”, cu atât mai mult în preajma Crăciunului, sărbătoarea bucuriei şi a speranţei. Un grup de cercetaşi (14 – 16 ani) de la C.L. „Oltea  Doamna” Tecuci, coordonaţi de liderii lor – prof. Munteanu Mihaela-Nina şi  prof. Gheorghe Mona-Oana, şi-a propus să sprijine activităţile didactice desfăşurate pentru 15 elevi cu nevoi speciale de la Şcoala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu” Tecuci, în aşa fel încât aceştia să beneficieze de o educaţie corespunzătoare.

Astfel, în perioada 14 – 23 decembrie, echipa de cercetaşi „Spiriduşii Moşului” a desfăşurat proiectul „Moş Crăciun e Cercetaş” care face parte din programul „PPP – Împreună facem bine”, desfășurat de Organizația Națională Cercetașii României cu sprijinul Kaufland România.

„PPP Împreună facem bine” este un proiect implementat de Organizația Națională Cercetașii României cu sprijinul Kaufland România, care le oferă tinerilor un program educațional de formare a abilităților de viață. Alături de atelierele de învățare facilitate de adulți, 65 de echipe formate din tineri au posibilitatea de a se implica în propria comunitate, implementând o idee de proiect, cu sprijinul unui minigrant în valoare de 250 de EUR.

 Cercetaşii de la Tecuci colaborează de câţiva ani cu două cadre didactice de la Şcoala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu”, timp în care au desfăşurat tot felul de activităţi educative, inclusiv jocuri cercetăşeşti menite să îi ajute pe copiii cu nevoi speciale să îşi dezvolte capacitatea de a comunica şi interacţiona, stima de sine, să se integreze într-un grup eterogen, aşa cum vor trebui să o facă în calitate de adulţi şi de membri ai societăţii. Astfel au aflat că fiecare copil cu nevoi speciale are un grad diferit de deficienţă, aşa că cel mai bine ar fi să se lucreze cu ei diferenţiat, lucru posibil doar cu ajutorul unor resurse educaţionale adecvate, în special cu ajutorul jocurilor.

Anul acesta, aşadar, mulţumită minigrantului primit prin intermediul ONCR şi Kaufland România, Spiriduşii Moşului nu doar că au dăruit celor 15 elevi cu nevoi speciale dulciuri, hăinuţe, jucării şi rechizite (ca în fiecare an), ci au putut achiziţiona şi jocuri didactice care să le ajute pe doamnele lor profesoare să îi implice în activităţi educative stimulante din punct de vedere fizic, mental şi relaţional, să îi sprijine în dezvoltarea abilităţilor individuale. Dacă situaţia pandemică va permite, inimoşii cercetaşi tecuceni speră să poată organiza şi sesiunile de jocuri cercetăşeşti atât de aşteptate de cei 15 copii cu nevoi speciale de la Şcoala Gimnazială Specială „Constantin Păunescu”.

Mai multe detalii despre proiect se găsesc pe pagina de Facebook a C.L. „Oltea Doamna” Tecuci: https://www.facebook.com/CLOlteaDoamna.

Cercetășia este un program educațional captivant pentru mii de copii și tineri din România și de pe întreg globul. Educația cercetășească dezvoltă caractere puternice și construiește comunități durabile, de încredere. În prezent, în România, peste 4000 de copii și tineri, cu vârste între 7 și 24 de ani, din toată țara beneficiază de aceste program complex de formare și dezvoltare, cu sprijinul celor 1500 de voluntari adulți.

 

Şef C.L. „Oltea Doamna” Tecuci,

prof. Munteanu Mihaela-Nina