Boboteaza la Catedrala din Tecuci – FOTO

 

Astăzi, 6 ianuarie, în lăcaşele de cult din toată ţara, creștinii s-au adunat atât pentru slujba de Botezul Domnului cât și pentru a primi Aghiasma mare.

În liniște, smerenie, lumea de afară, asistată de Jandarmerie, Pompieri, Poliție locală, au ascultat slujba ori au primit doar sticla cu aghiasmă și au plecat către casă sau serviciu. La căsuța de lemn situată lângă bustul domnitorului Cuza, s-au împărțit recipientele sfințite și punguțe cu anafură tuturor care nu au intrat în lăcașul sfânt.

 După slujbă, cei trei preoți ai Catedralei Sf. Mucenic Gheorghe din Tecuci au vorbit populației despre importanța acestei zile, apoi au purces la stropirea persoanelor cu apa sfințită, pentru a avea parte de sănătate și noroc tot anul.

Când s-a făcut sfințirea apei, preoții s-au rugat ca  „Apa aceasta să se sfințească cu puterea, cu lucrarea și cu pogorârea Sfântului Duh, pentru ca să se pogoare peste ea lucrarea cea curățătoare a Treimii celei mai presus de fire, pentru ca să fie tămăduitoare sufletelor și trupurilor și izgonitoare a toată puterea cea potrivnică și pentru ca prin gustarea și stropirea cu apa sfințită să ne trimită Dumnezeu binecuvântarea Sa, care spală întinăciunea patimilor”.

 Cunoaștem din Sfânta Scriptură că nu doar poporul a venit la râul Iordan să se boteze, ci și Hristos. Însă, Iisus a venit la Ioan si i-a cerut să-L boteze, nu pentru că avea nevoie de curățire de păcate, căci era Dumnezeu-Omul, ci pentru a sfinți creația. De aici reiese că Împărăția lui Dumnezeu vine către noi, numai dacă și noi ne îndreptăm spre ea.

Agheasma mare se bea dimineaţa, pe stomacul gol, timp de opt zile, până la 14 ianuarie.