Masca redevine obligatorie în toate spaţiile publice închise şi deschise. Măştile textile sau din plastic devin neconforme. Excepţii

 

Întrunit în şedinţă astăzi, 6 ianuarie 2022, Guvernul a hotărât noi măsuri privind combaterea pandemiei. Măsurile au fost propuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

Astfel, începând de sâmbătă, 8 ianuarie, se prelungeşte starea de alertă. În acelaşi timp apar noi restricţii, în funcție de rata de infectare a localităţilor.

Guvernul a adoptat propunerea CNSU privind participarea persoanelor la activităţi până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în judeţele sau localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Participarea persoanelor va fi permisă în limita a 30% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori.

De la această regulă sunt exceptaţi operatorii economici a căror activitate de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum şi la terase, unde este permisă participarea până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului în judeţele/localităţile în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Aceşti operatori economici sunt restricţionaţi la 30% din capacitatea maximă a spaţiului în situaţia în care rata de incidenţă cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori. Aceeaşi măsură se aplică şi în ceea ce priveşte activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, precum şi la terasele acestora.

Purtarea măştii de protecţie devine obligatorie, lucru care va fi stabilit prin ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului de Interne. Vor fi permise doar măștile chirurgicale și cele FFP2, nu și cele textile sau din plastic.

Masca de protecție va fi folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise.

Excepție fac următoarele categorii de persoane:

– copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

– persoanele care sunt singure în birou;

– prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

– reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

– vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;

– persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante – temperaturi ridicate, umiditate crescută, sau activități sportive.