Paşi de urmat atunci când primiți o factură greșită, care nu conține plafonare sau compensare

 

Vicepreședintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) a explicat miercuri, 12 ianuarie, ce trebuie să faceți atunci când primiți o factură care nu respectă legea, adică nu are plafonare, nu are compensare. Consumatorii finali care au neclarităţi cu privire la valoarea facturii trebuie să se adreseze în primul rând furnizorului, care este obligat să ofere explicaţii clare. Dacă nu sunt mulţumiţi de răspuns, aceştia trebuie să depună plângeri la ANRE, la alte instituţii şi chiar în justiţie.

„În primul rând ar trebui să identific dacă am dreptul la plafonare și la compensare, ca să nu fac o reclamație degeaba. Ceea ce trebuie să știe consumatorii este că în cazul energiei electrice au dreptul la plafonare cei care au un preț al energiei electrice, cu toate tarifele incluse, peste un leu pe kWh, sau dacă vorbim despre prețul doar al energiei, fără tarife de rețea, alte contribuții și TVA – 525 de lei pe MWh. În momentul în care cineva are un preț unitar în factură peste această valoare, de 0,525 lei /kWh, înseamnă că ar fi avut dreptul la plafonare”, a declarat vicepreședintele ANRE.

Dacă nu există plafonare sau compensare, primul pas este să cerem lămuriri de la furnizor, să întrebăm de ce factura a fost trimisă în acea formă. Putem să întrebăm despre preț, de ce nu a aplicat plafonarea, de ce nu a aplicat compensarea, sau nici cantitățile nu sunt în regulă, pentru că în continuare se practică estimarea și uneori se greșește și la estimare.

În momentul în care cineva întreabă furnizorul despre conținutul facturii, furnizorul are obligația să răspundă în 15 zile la asemenea solicitări, scrie digi24.ro.

Clienții care nu sunt mulţumiţi de răspuns, trebuie să depună plângeri la Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie sau la alte instituţii, printre care și ANPC.