O nouă lansare de carte a scriitorului Vasile Ghica

 

Printre manifestările dedicate sărbătoririi Zilei Unirii din 24 Ianuarie, se numără și acțiunea desfășurată joi, 20 ianuarie, la Sala „Helios” a Bibliotecii Municipale „Ștefan Petică”, manifestare desfășurată cu sprijinul Primăriei Tecuci chiar în ziua în care se împlinesc 145 de ani de la nașterea marelui poet Ștefan Petică. 

Lansarea cărții profesorului Vasile Ghica intitulată „Cocuța Conachi, eseu despre eroina din umbră” este o ediție revăzută și adăugită. Cartea este cu frumoase coperți cartonate, lucioase și colorate, având un număr de 116 pagini la care se adaugă încă 9 pagini cu 22 de fotografii, multe din ele colorate, legate de viața și zona de activitate a Cocuței.

Manifestarea a fost deschisă chiar de autor cu mulțumiri pentru participare publicului din sală, mulțumind și Bibliotecii pentru colaborare. Continuă exprimându-şi regretul pentru  faptul că invitatul special la acest eveniment, distinsul profesor scriitor Ghiță Nazare, nu poate fi prezent din motive medicale, dar a adresat un mesaj despre carte.

 Managerului Bibliotecii, Daniela Grigoraș ne vorbește despre importanța istorică a Cocuței Conachi, după care dă citire mesajului  transmis de profesorul Ghiță Nazare intitulat „Lecția  de patriotism”, prin care face o atentă analiză a acestei cărți subliniind faptele care au dus la anularea primelor alegeri și realizarea unui al doilea tur de alegeri ce a marcat rezultatul mult așteptat.

Revenit la cuvânt, profesorul Vasile Ghica începe prin a încerca să stabilească poziția Tecuciului în istorie, subliniind marele merit în acest sens al cercetătorului în istoria locală Daniel Bradea, lucru ce nu s-a mai făcut în Tecuci de mult timp. Prof. Ghica nu uită să menționeze că acest spațiu tecucean, modest așa cum este, a dat țării 17 academicieni în diferite domenii  de activitate. Apoi, subliniază faptul că trebuie redat cetățenilor sentimentul patriotic care în ultimul timp a cam dispărut. Nu uită să spună că în ultimul timp, în afară de plata noastră la întreținere, cam toate serviciile de utilități aparțin firmelor străine de țară.

Revine apoi la frumoasa poveste a Unirii, cu tânăra Cocuța care la o vârstă fragedă, 17 ani, a trebuit să se căsătorească cu N. Vogoride. Să nu uităm totuși că la un moment dat, în viața ei, a fost pusă să aleagă între familia ei și țară, iar ea a ales țara! Continuă, amintind de plecarea ei în Italia și căsătoria cu principele Emanuel Ruspoli, acesta devenind și primarul Romei.

 Referitor la istoria locală menționează că aici, în Parcul Cuza, a fost Comandamentul de unde s-a condus Primul Război Mondial și se întreabă de ce oare, acum, din vocabularul nostru a cam dispărut noțiunea de Patriot și Patriotism. Viața Cocuței  a fost pentru noi toți, un adevărat exemplu și o minunată lecție  de patriotism. Nu trebuie să strigăm în gură mare că ne iubim părinții și țara, asta trebuie să se știe și să fie mereu în inima noastră. Ne vorbește apoi și de exemplul de patriotism dat de tecuceanul nostru Mihail Manoilescu. Revenind la Cocuța, profesorul Ghica ne mai dă un exemplu în acest sens. Ştiindu-se bolnavă și conștientă că i se apropie sfârșitul, a cerut să fie înmormântată în pământul țării, respectiv la Țigănești, cu toate că în Italia, căsătorită cu acel principe, avea cinci copii, a ales Tigăneştiul natal.

Ne vorbește apoi de  ingratitudinea ce domnește în jurul  montării statuii Cocuței Conachi, o lucrare realizată de regretatul sculptor Dan Mateescu, cântărind 110 kg și povestea acelui Dosar de aprobare întors până acum de 4 ori de autorități. Mormântul acestei eroine e cam abandonat și anunță profesorul Ghica faptul că duminică 23 ianuarie 2022, la orele 11,  se va organiza un pelerinaj la acest mormânt din Țigănești.

 Continuă, îndemnând tinerii de azi la lectură, constatându-se că în ultimul timp a dispărut și setea de cultură. În final, profesorul Ghica recită frumoasa poezie eminesciană „Peste vârfuri”.

 A luat în continuare cuvântul profesorul doctor Cezar Ungan, începând cu o frumoasă lecție de istorie și patriotism oferită de Cocuța Conachi, dar vorbind și de Eminescu, poet, scriitor și jurnalist, cel care nu a văzut cu ochi buni colaborarea cu poporul grec, exemplu cazul Vogoride.

 Profesorul pensionat Emil Motovelea vorbește de importanța acesteia în istoria țării noastre, aducând în prim plan figura lui Camil Petrescu și evenimentele din Primul Război Mondial, amintind și de Regina Maria. Se oprește și la patriotul Nicolae Bălcescu, la faptele lui dar și la perioada în care el era grav bolnav și se interesa de istoria patriei iar la spusele unui prieten – „Ce te mai interesează, curând vei muri” – el a răspuns „Eu voi muri dar Patria rămâne!”.

Ne vorbește apoi și de Petru Rareș și încheie prin a ne reaminti că se împlinesc, în 20 ianuarie, 145 de ani de la nașterea poetului Ștefan Petică.

 A  luat apoi cuvântul profesorul Virgil Pavel, începând prin a aprecia tot ce a făcut până acum profesorul Ghica pentru Tecuci și tecuceni, în special lupta dânsului pentru așezarea Cocuței pe locul pe care îl merită, îndemnându-l pe acesta să continue să solicite sprijin de la autoritățile locale și chiar naționale.

În final, managerul Bibliotecii  ne-a prezentat cel de al doilea număr al revistei editată de Bibliotecă și intitulată „Muguri de cuvânt”, cuprinzând Antologia ediției a VII-a a concursului dedicat poetului Ștefan Petică – patronul spiritual al Bibliotecii și intitulat „Când vioarele tăcură / Poezia lui răsună”, apariție despre care vom vorbi în alt material.

 Să consemnăm, în final faptul că Autorul aduce și pe această cale mulțumiri celor care l-au ajutat să finalizeze acest proiect: Constantin Tudorache, Gheorghe Vasilache și Cătălin Neagu, precum și consilierului local Eugen Doru Pelin pentru tehnoredactare și ilustrare.

La eveniment, au participat, printre alții, și elevi ai Colegiului Spiru Haret și Liceului Elena Caragiani, fiind coordonați de prof. Gabriela Pamfile și Mihaela Arhip Marin.

Felicitări organizatorilor și realizatorilor acestui eveniment!

 

 Iancu Aizic