Spectacol dedicat Unirii pe scena Casei de cultură – FOTO

 

Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române au continuat și duminică, 23 ianuarie 2022, începând cu ora 16, cu un spectacol dedicat acestui important eveniment, intitulat „Tecuci, un ținut cu vocația Unirii”, la care și-au adus contribuția coruri și interpreți tecuceni, dar și din localități apropiate.

Spectacolul a fost deschis de prezentatorul Mihail Vasilache cu o scurtă descriere a importanței acestui mare eveniment istoric, după care l-a invitat în  scenă pe managerul Casei de cultură, Gabriel Cristian Călugăru, cel care după ce a urat „La mulți ani” tuturor participanților, a continuat prin a reda Jurământul Domnitorului Al. I. Cuza rostit la instalarea pe tron, moment din care România modernă a început să existe. După aceea, a menționat pe o parte dintre făuritorii Unirii, printre care Mihail Kogălniceanu, C.A. Rosetti, Gh. Magheru și alții, dar neuitând de tecucenii care au contribuit la această acțiune, începând cu protopopul Gh. Dimitriu, C.A. Rosetti şi neuitând de Ecaterina Cocuța Conachi. Încheie spunând că, și cu acest prilej, a continuat colaborarea cu Protoieria Tecuci, mulțumind pentru acest lucru  părintelui protopop Gh. Joghiu, Parohiei Barcea prin părintele Cornel Păduraru și Parohiei Movilenii de Sus – părinte Stelian Chirvase.

Pentru început am ascultat Corul preoților din Protopopiatul Tecuci, un grup de 16 preoți condus cu mult devotament și mult profesionalism de părintele Constantin Cătălin, cor care, printre alte piese, a prezentat lucrările „Treceți batalioane române Carpații” și „Hora Unirii – Hai să dăm mână cu mână!”.

Au intrat apoi pe scenă frații  Mihaela și Maria – voce și Andrei Ariton – chitară, care au prezentat piesele „Ciobănaș cu 300 de oi”, „Limba noastră” și „Pe acest pământ”. Grupul este pregătit de părintele  Constantin Cătălin.

După fiecare număr, prezentatorul Mihail Vasilache recita frumoase citate legate de povestea Unirii.

A urmat pe scenă corul „Sfinţii Arhangheli” din Movilenii de Sus, condus de părintele Stelian Chirvase, un grup format din 12 interprete, frumos îmbrăcate în costume populare și care au prezentat piesele „Românașului îi place”, „Plângi Măicuță Românie”, „Dorulețul”, „Of, leliță” și „Ana Lugojana”.

A fost invitat pe scenă micuțul Nikolas Ghiorghiu cu frumoasa piesă „Treziți-vă români”, după care a urmat  tânăra Nectaria Maria Lungeanu cu piesa „Să ne ridicăm și să înfăptuim Unirea”. A urmat un moment foarte reușit și apreciat, „Duetul generațiilor” – format din tânăra interpretă Alexandra Gavrilă și părintele Ioniță Gheorghiță din Umbrărești, cu o interesantă interpretare a cunoscutei piese „Treceți batalioane române Carpații”, în care am remarcat frumoasele versuri „Nimic nu-i mai sfânt ca luptător / Decât să mori înfășurat în tricolor”.

Talentata interpretă Raluca Alexe a cântat piesa „Maică Românie”, pentru ca în final să admirăm componenții Corului „Zestrea” din comuna Barcea, un grup compus din 11 membri care au prezentat printre alte piese și lucrările „Român să fii mereu” și, mai ales, „Nu uita că ești român”, încheind cu nostalgica piesă „Ocrotește-i Doamne pe români!”.

Prezentatorul a remarcat și prezența în Cor a primarului comunei Barcea, Constantin Zamfir, dovadă că este mereu alături de acest frumos grup.

În final, prezentatorul a mulțumit și Primăriei pentru sprijinul acordat în realizarea acestui spectacol, mulțumind și Protopopiatului pentru frumoasa și reușita colaborare.

 

Iancu Aizic