Pelerinaj la mormântul Cocuței Conachi de la Ţigănești – FOTO

 

Continuând acțiunile dedicate Unirii, Protoieria Tecuci a organizat luni, 24 ianuarie 2022, începând cu ora 9, un pelerinaj la cimitirul și biserica din Țigănești, pentru a se aduce un nou omagiu celei ce a fost Ecaterina Cocuța Conachi.

La acest eveniment s-a remarcat prezența a 16 preoți din zona Protoieriei Tecuci, dar și a ÎPS Casian Crăciun – Arhiepiscop al Dunării de Jos.

 Acesta își începe pledoaria prin a sublinia meritul Cocuței la Unire, dar și eforturile depuse de prof. Vasile Ghica pentru a o face mai cunoscută și a o așeza pe locul pe care îl merită. Oficiază această slujbă aici, după dorința ei de a fi înmormântată în pământ românesc și mai ales natal, la Țigănești, ea putând să își doarmă somnul pe pământ italian.

Continuă prin a regreta faptul că încă nu are un monument și nici o stradă sau o școală din Tecuci nu poartă acest nume.

Apreciază noua carte a prof. Vasile Ghica, „Cocuța Conachi – eseu despre eroina din umbră” și redă ce a spus marele Nicolae Iorga despre ea: „Cocuța Vogoride a fost una dintre cele mai frumoase icoane de vrednică româncă, pe care a avut-o istoria țării”, reproducând și ce a spus despre ea prof. Cristian Pârvulescu și prof. Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române.

ÎPS Casian împreună cu cei 16 preoți oficiază slujba de pomenire la mormântul Cocuței, mormânt aflat în interiorul bisericii.

 A urmat apoi slujba la mormântul lui Costache Conachi, din exteriorul bisericii, după care în final am asistat la un frumos montaj literar cu poezii și cântece realizat de prof. Mihaela Bujoreanu de la Școala gimnazială din Ungureni, montaj cuprinzând poezii și cântece dedicate Unirii și poporului român.

La festivitate au fost prezenți și Costel Fotea – președintele CJ Galați, deputat Viorica Sandu, Ministrul economiei Florin Spătaru, prof. Vasile Ghica, consilier local Doru Eugen Pelin, Dănuț Oprea – primar comuna Munteni și Tiberiu Mihai Jalbă – președinte USR Tecuci.

A fost o acțiune reușită și se încearcă organizarea de acum în fiecare an, la data de 24 ianuarie, a unui pelerinaj la Țigănești.

 

Iancu Aizic