Ziua Unirii Principatelor Române marcată la Tecuci – FOTO

 

Astăzi, 24 ianuarie, se împlinesc 163 de ani de la Ziua Unirii Principatelor Române. Aceasta a fost înfăptuită în anul 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

 La Tecuci, manifestarea a început la ora 11, la intrarea în Parcul domnitorului Cuza. În ciuda vremii geroase, au fost tecuceni care au ieșit, dorind să participe la eveniment. Intonarea Imnului de stat al României a fost făcută de Corul „Zestrea” din comuna Barcea, apoi a avut loc Te Deum susținut de un sobor de preoți, condus de protopop Gheorghe Joghiu.

Directorul Muzeului, Daniel Dojan, a avut o alocuțiune, vorbind despre parcursul care a dus la Unire, amintind de intrigile și negocierile de la acele vremuri: „Să dovedim că Unirea nu este un simplu slogan, ci un fapt săvârșit zi de zi!”.

A urmat interpretarea câtorva piese consacrate, vocile Corului „Zestrea” răsunând în tot Parcul.

După discursul primarului Lucian Costin, în care îndemnul a fost la unitate, s-a trecut la depuneri de coroane și flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

 Au fost depuse din partea Primarului Lucian Costin, deputat Viorica Sandu, Inspectoratul Județean de Jandarmi Galați prin Detașament 4 Tecuci, Poliția Tecuci, UM 0543 Tecuci, Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere – filiala Tecuci, Asociația militarilor Veterani și veteranilor cu dizabilități „Sf. Mare Mucenic Dimitrie” – Filiala Tecuci, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Tecuci, Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii – Filiala Tecuci, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă MAI Tecuci, Partidul Național Liberal Tecuci, Partidul Social Democrat Tecuci, Partidul Uniunea Independentă Pentru Tecuci, ALDE Tecuci și USR Tecuci.