Proiect educațional despre Holocaust desfășurat la Muzeul tecucean – FOTO

 

Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci a marcat astăzi Ziua Internațională de Comemorarea a Victimelor Holocaustului. Parteneri ai proiectului educațional au fost reprezentantul Comunității Evreilor din Tecuci, elevi ai Colegiului Național „Calistrat Hogaș” și ai Colegiului Național „Spiru Haret”.

Deschiderea evenimentului a fost făcută de managerul instituției, Daniel Dojan, care după ce a mulțumit pentru prezență și colaborare, a spus că „Muzeul nostru nu a comemorat an de an Ziua Victimelor Holocaustului, dar anul acesta am considerat că așa este corect față de victime, față de istorie și față de trecutul nostru comun, al Europei să comemorăm această zi”.

Fiind vorba despre victime, a propus ca să se păstreze un moment de reculegere.

 „Holocaustul este un termen utilizat pentru a descrie uciderea a circa șase milioane de evrei și alte cinci milioane de victime din Europa în regimul nazist. După primul război mondial, Germania, alături de alte state precum Ungaria și Austria s-au regăsit în rândul țărilor înfrânte, care au suportat durele condiții ale tratatului de pace de la Versailles. Acestor probleme economice și sociale li s-au adăugat și o proastă gestionare din partea noului regim politic german de după război. Pe fondul problemelor enumerate s-au creat revolte sociale, în special din partea muncitorilor mai ales în perioada comunistă” precizează Daniel Dojan, vorbind apoi despre Hitler și naziști.

Prezentarea despre cauzele care au dus la Holocaustul în Europa a fost făcută de elevi ai Colegiului Național „Calistrat Hogaș” Tecuci, Mihai Șoga și Rareș Năstase, profesor coordonator fiind Monica Precupanu. Despre lagărele de concentrare a vorbit detaliat eleva Andreea Munteanu.

Marcello Oprea și Matei Drăguțu au prezentat cauzele morții și efectele Holocaustului.

În cea de a doua parte a evenimentului, a fost rândul elevilor Colegiului Național „Spiru Haret” Tecuci, coordonați de profesori Mihaela Marin și Gabriela Pamfile să prezinte tema Holocaustul în România. Eleva Alesia Munteanu a prezentat un videoclip cu istoria locală a sinagogii tecucene de pe str. Bran. Eleva Crina Evelina Codău a făcut un reportaj amplu despre mărturiile evreului Iancu Țucărman, supraviețuitor al temniței morților, urmată de Elisabeta Patrichi cu o altă prezentare, Drepți între popoare.

La final, toți participanții la acest proiect au fost recompensați cu diplome din partea Muzeului tecucean și a comunității evreiești din Tecuci, condusă de Iancu Aizic.

Mâine, 27 ianuarie, de la ora 12, are loc vizita la Sinagoga Meseriașilor din Tecuci și prezentarea făcută de președintele acesteia.