Ieri, 26 ianuarie, la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” din Tecuci a avut loc un proiect educațional despre Holocaust, evenimentul fiind desfășurat în parteneriat cu Colegiul Spiru Haret, Colegiul Calistrat Hogaș și Comunitatea Evreiască Tecuci, fiind puse pe tapet diferite teme interesante despre istorie și victimele Holocaustului, despre oroarea și masacrul din lagărele de concentrare.
Lecția de istorie a continuat și astăzi. Un grup s-a deplasat în Cimitirul Evreiesc din Tecuci, situat în spatele cimitirului Eternitatea și s-a adus un omagiu la Monumentul victimelor fascismului.
Au fost depuse coroane și buchete de flori la acest Monument din partea Muzeului tecucean, a Comunității evreilor din Tecuci, din partea primarului Lucian Costin și a organizației TNL Tecuci.
Elevi ai celor două Colegii Naționale, Spiru Haret și Calistrat Hogaș, alături de profesoarele de istorie, directorii celor trei instituții culturale din municipiu, consilier local Vladimir Radu de la Comisia de cultură, prof. Virgil Pavel, preot Stelian Chirvase și alte persoane au dat curs invitației de participare la Sinagoga Meseriașilor din Tecuci, situată pe str. Bran.
Prezentarea a fost făcută de Iancu Aizic, Președintele Comunității Evreiești din Tecuci. Pentru început s-a ascultat Imnul Israelului, un cântec scris de un român, având la bază o melodie populară românească. După introducere a vorbit despre lăcașul în care ne aflam, Sinagoga și comunitatea evreiască din alte vremuri.
„Ne aflăm acum în acest templu, denumit Sinagogă și care face parte din așa zisul cartier evreiesc, deoarece majoritatea evreilor din Tecuci erau localizați în această zonă. Comunitatea tecuceană are o vechime de peste trei secole, evreii stabilindu-se în Tecuci pe la sfârșitul secolului XVIII, în perioada domniei lui M. Sturza. Evreii au fost stabiliți mai exact în jurul străzii Ștefan cel Mare. Existau la un moment dat patru sinagogi, una dărâmată la cutremur, iar în ultimele trei decenii erau doar trei chiar în acest loc, învecinate: Sinagoga meseriașilor în care ne aflăm, alături Sinagoga Comercianților – fiind dezafectată, iar cea de a treia, construită prin 1950 se află în apropierea Spitalului, pe str. Gh. Asachi.
Cartierul evreiesc avea și o Școală, Nr. 3, apoi Nr. 7, una din cele mai moderne din oraș pe atunci, singura cu etaj și sală de spectacole unde se organizau reuniuni, baluri.
Peste drum de acest loc a fost și a rămas baia comunală care a fost construită de evrei de aprox. 200 de ani și în prezent este obiectiv privat, atâția ani de diferite dictaturi nereușind să mai construiască o altă baie. Pe Strada Mare, la locul cunoscut Patiseria Gogu se afla sala de spectacole a comunității evreiești tecucene.
În luna iunie 1941, printr-o lege specială, evreii care locuiau în satele și comunele fostului județ Tecuci, sunt obligați să se mute în Tecuci, repartizându-i pe Strada Mare, una din cele mai lungi străzi, pentru a putea fi supravegheați. Ei aveau numai anumite ore când puteau ieși pe stradă și magazine speciale în care puteau intra. La o populație a Tecuciului de peste 30 mii locuitori, cam 3 mii erau evrei aici.
Evreii aveau diferite ocupații, de la cizmari, croitori, tinichigii, ceasornicari sau vânzători, fotografi, la profesori, avocați, contabili sau oameni de cultură”.
După această prezentare, Iancu Aizic, care deține funcția de președinte a Comunității Evreilor de 21 de ani, a dat citire nenumăratelor exemple de evrei tecuceni sau din apropiere care au excelat în diferite domenii de sport, cultură, respectiv campioana mondială la gimnastică Angelica Rozeanu, maestru de șah Monel Tratatovici, tenismanii Izu Aizic, Mircea Goldemberg și Săndel Horovitz, directorul Casei de cultură – Lutfac Eiber, ș.a.
„Stația de radioficare a Tecuciului era condusă de Ticu Aizic, tatăl meu, care era redactor la presa vremii, Ziarul Înainte spre socialism și Avântul. Redactor mai era prof. Mirel Brumer, secretar în Primărie era Bera Bercovici, iar Barbu Peret a fost primar și viceprimar. Unitatea de comerț, OCL, era condusă de directorii Marcel Stopler și Sicu Berman iar profesori renumiți au fost: Avram Segal, Hilzerand și Mendelovici. Regizor artistic era Sandu Avram, Max Segal era unul din cei mai mari industriași fiind vicepreședinte al Consiliului Național al Industriașilor din România. Sofia Scorțaru, elevă a Liceului 1 Tecuci a fost șefă de promoție la Liceu și la Facultatea de Ziaristică București”.
Comunitatea evreiască din Tecuci are anul înființării în 1894. Președintele Aizic a spus care era situația Sinagogii la preluare în anul 2000, care au fost cei care au ajutat la renovarea acesteia, a vorbit despre vizitele ambasadorilor Israelului aici la Tecuci și de multe alte personalități.
După discursul acestuia, au fost invitați să spună câteva cuvinte și cei prezenți, respectiv: Daniel Dojan, Vladimir Radu, Virgil Pavel, Daniela Grigoraș, Gabriel Călugăru, Mihaela Arhip Marin, Gabriela Pamfile, Tiberiu Jalbă.
A fost o lecție de istorie locală, elevii prezenți, și nu numai, putând vizita oricând Sinagoga tecuceană și așteptați la evocări relatate de președintele Comunității evreilor.