Tecuci: Bustul lui Ștefan cel Mare s-a evaporat. O lucrare de 1,5 tone din bronz a dispărut fără urmă

 

În anul 2004, Municipiul Tecuci a dispus realizarea bustului lui Ștefan cel Mare, lucrare care la acea vreme a costat 900 milioane de lei. Opera de artă a ieșit din mâinile dibace ale artistului tecucean Dan Mateescu.

De atunci au trecut 18 ani, iar toate încercările comunității tecucene de a-i găsi un loc în municipiu au fost sortite eșecului. Lucrarea a fost abandonată mai întâi într-un garaj al Primăriei, mai apoi a fost transportată la Depozitul de la Unitatea Militară.

„Ce s-ar întâmpla dacă ar afla Ștefan cel Mare că bustul lui, făcut acum 18 ani, stă într-un garaj de atâta vreme? E vorba de trei tone de bronz care a costat un miliard de lei în 2004. Este o investiție foarte mare“, declara ieri prof. Vasile Ghica într-o intervenție avută în Consiliul local Tecuci.

Astăzi, 28 ianuarie 2022, funcționari ai Primăriei Tecuci s-au deplasat la Depozitul de la Unitatea Militară pentru a constata starea bustului. Se avea în vedere scoaterea acestuia din anonimat și efectuarea demersurilor necesare pentru amplasarea bustului într-un loc care va fi identificat pe raza Municipiului Tecuci.

Stupoarea funcționarilor tecuceni a fost fără margini atunci când au constatat că lucrarea artistului Dan Mateescu, bustul lui Ștefan cel Mare care a costat 900 milioane de lei în 2004, nu mai există. O tonă și jumătate de bronz, transformată în operă de artă, a cărei valoare s-a triplat în ultimii 18 ani, au dispărut fără ca nimeni să știe unde.

Când, unde, cum, cine? Sunt întrebări la care cineva trebuie să răspundă, iar acel cineva sperăm să fie identificat cât mai curând.