Revista „Muguri de cuvânt” – O nouă apariție

 

Așa cum am consemnat într-un material anterior, recent a apărut nr. 2 al Revistei „Muguri de cuvânt” realizată de Biblioteca Municipala „Ștefan Petică” din Tecuci. Aceasta apariție este de fapt o antologie a ediției a VII-a a Concursului de creații literare inspirate din opera poetului Ștefan Petica intitulată „Când vioarele tăcură … / Poezia lui răsună…”. 

Revista are un număr de 56 de pagini, în format A 4 , are coperți cartonate, lucioase și apare cu sprijinul financiar al Primăriei Tecuci. Ea se deschide prin materialul intitulat „La 145 de ani”, semnat de managerul bibliotecii, Daniela Grigoraș și dedicat împlinirii a 145 de ani de la nașterea patronului spiritual al acestei importante unități de cultură din municipiul Tecuci.  

Din material, remarcăm faptul că în urmă cu 7 ani Biblioteca a organizat un concurs de creații literare pentru elevi numit sugestiv „Când vioarele tăcură… / Poezia lui răsună…”, concurs care a avut  un mare succes.  

În anul 2016, Biblioteca a editat primul număr al Revistei „Muguri de cuvânt”, iar în luna octombrie 2021 a avut loc cea de a VII-a  ediție a concursului, la care au participat  elevi din București, Ploiești și județul Galați, revista prezentând unele din aceste lucrări. În continuare, mai găsim materialul intitulat „Semne bune anul are”, semnat de poeta Daniela Violeta Mândru, care apreciază activitatea culturală din Tecuci referindu-se în special la rezultatele și, mai ales, succesul acestui concurs.  

Profesoara Laura Mariana Irimia ne prezintă impresii referitoare la acest concurs de creații literare de care facem acum vorbire.   

Am mai remarcat și un alt material semnat de bibliotecara Manuela Cepraga, intitulat „Biblioteca Municipală Ștefan Petică la 90 de ani”, din care reținem: „Biblioteca este locul unde fugi de lumea care te tracasează, lumea plină de deșertăciuni, locul unde ai o șansă absolut extraordinară de a intra în dialog cu spiritele elevate, cu oameni deosebiți, cu oameni înțelepți care au trăit cu mult înaintea ta și care au mereu ceva a-ți spune”.  

În revistă, găsim poezii semnate de Neacșu Carlota de la CNCH, Stoicescu Alexandra Ioana de la CNSH, Iacob Melisa Luiza de la CNCH, Radu Romina de la CNSH, Chiocoș  Alexia de la CNCH, Cirimbei  Bianca de la CNAE, Irimia Roxana Maria de la  CNSH, Roșca Rodica Elena de la CNSH – autoare în revistă a 12 poezii, Bogdan Hamza de la CNAE, Bujoreanu Teodor Gabriel de la CNSH, Lupu  Andreea de la CNAE, Mita Alexandra Maria de la CNSH, Avram Raluca Ioana de la CNSH, Nistor Nona de la CNCH, Sandu Andrei Florin de la CNSH, Deliescu Eliza Nicole de la  CNSH, Simo Liviu Mihai de la Liceul Teoretic Bulgar Hristo Botev din București, Cristea Petru de la Școala „Iorgu Iordan” din Tecuci, Zidaru Sebastian Mihai de la Liceul Teoretic „Ion Barbu” din Ploiești, Onasc Raluca de la Școala „Iorgu Iordan” din Tecuci, Manole Gabriela și Tonu Bianca tot de la Școala „Iorgu Iordan”, Mihalache Ioana Raluca  de la Școala „Dimitrie Sturdza”, Ghiban Ioana Maria de la CN „Costache Negri” Galați, Moraru Alexandra, Vasilache Maria de la CN „Costache Negri” Galați, Raluca Alexe de la Școala „Dimitrie Sturdza” Tecuci, Teodora Havriliuc de la aceeași școală, Alin Palade de la CNAE și mulți alții.  

Au fost acordate premii pe categoriile de vârstă, de la clasele V – VIII, la poezie și proză, la fel și la categoriile de clase IX – XII, dar și numeroase mențiuni. Juriul a fost format din scriitoarea Daniela Violeta Mândru, managerul bibliotecii Daniela Grigoraș și bibliotecara Daniela Cruceanu. 

În final, găsim mesajul adresat de către descendenta familiei poetului Ștefan Petica, profesor universitar  Nicoleta Călina Presură: „Dragii mei, vă transmit gândul meu bun la ceas aniversar, la cei 90 de ani de lectură la Biblioteca Ștefan Petică – de data aceasta tot dintr-un lăcaș al cărților și anume de la  Salonul de carte de la Torino, o adevărată Mecca, a cititorilor, editorilor și tipografilor. Vă felicit pentru faptul că și anul acesta, în ciuda condițiilor date, ați reușit să organizați concursul  iar elevilor și profesorilor coordonatori le doresc mult succes în continuare și multa inspirație”. 

Același lucru îl dorim și noi, Bibliotecii „Ștefan Petică” din Tecuci!  

  

Iancu Aizic 

 

You cannot copy content of this page