Găina babei a mai făcut o mărgică?

 

Nu, n-a făcut o nouă o nouă mărgică, este tot cea veche, de acum cinci ani, doar că i-a schimbat puțin coloristica. Așa ceva nu-și permite decât cel care e plin de bani și n-are ce face cu ei.  

Să ne explicăm: Cu cinci ani în urmă, reputatul fotograf  Ștefan Andronache a publicat albumul Tecuciul în cartea poștală (Editura Grapho Press, Tecuci, 2017) – Lucrare editată de Casa de Cultură Tecuci cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Tecuci. Am scris la vremea respectivă despre acest eveniment și am subliniat necesitatea cât și neîmplinirile ei.  

 Se cunoaște pasiunea de-o viață a lui Ștefan Andronache pentru ilustrate și pentru cărți poștale vechi, fiind unul dintre colecționarii importanți ai acestui gen  de activități. Deci albumul era editat de Casa de Cultură și prefațat de managerul de atunci al instituției, Lucia Gologan. A fost una dintre cele mai costisitoare lucrări, ceea ce oamenii de cultură știu bine ce înseamnă o carte cu toate paginile color. Se vorbea atunci de sume imense, circa jumătate de miliard, dar noi credem că în această sumă intra și faimosul album al fostului primar privind mărețele înfăptuiri ale mandatului său. Acest album conține imagini cu obiectivele înfăptuite de fostul primar și înțelege c-a fost gestul de recunoștință al lui Ștefan Andronache față de cel ce-i subvenționase albumul. Nimic nou în toată afacerea – o mână spală pe alta și amândouă dau iama în bugetul local. Nu sunt specialist în construcții, dar cred că suma ar fi fost suficientă pentru reparația fațadei Casei de Cultură – mascată de ani de zile de niște panouri publicitare. 

 Iată însă că participanților la Expoziția de carte organizată de Casa de Cultură – expoziție ratată, dar despre asta am mai scris și nu vreau să insist în aceste rânduri – ni s-a înmânat și un album al d-lui Ștefan Andronache purtând același titlu consemnat mai sus și nedumerirea noastră a crescut cu cel puțin o octavă. Este o nouă ediție? Este un supliment de tiraj? E cineva în Primărie care se joacă de-a cartea pe  banii contribuabililor? Caseta tehnică a cărții e clară – Lucrare editată cu sprijinul Primăriei și (a) Consiliului Local – Tecuci și este prefațată de același manager, Lucia Gologan care nu mai este de multă vreme în funcție. Pe coperta interioară figurează anul 2017, iar pe pagina de gardă 2021.  

Prin urmare, Primăria a cheltuit de două ori apariția aceleiași cărți. Nu știu cum trebuie înțeles fenomenul, dar văd că omul acesta, lingăul tuturor primarilor ce s-au succedat în ultimii 50 de ani, are în continuare trecere, deși bietul de el în afară de fotografii și de adunat mărturii nu știu să mai fie în stare de ceva.  

Știu că în cadrul Consiliului Local este o comisie de cultură, oare n-a văzut nimeni această anomalie? Dacă a văzut și n-a luat atitudine e o rușine, iar dacă a susținut-o e bine să-și dea demisia. Și într-un caz și în  altul, Curtea de conturi sper să-și facă datoria și să recupereze  sumele aruncate pe apa sâmbetei.  

 

Ionel Necula