Apel la responsabilitate lansat de Primarul Lucian Costin

 

Ședința Consiliului local desfășurată ieri s-a încheiat fără aprobarea bugetului local al Municipiului Tecuci pentru anul în curs. Pentru aprobare au votat consilierii locali PNL, s-au abținut consilierii locali PSD și UIPT. 

Primarul Lucian Costin a venit în această seară cu precizări privind implicațiile neadoptării bugetului local asupra investițiilor, asfaltărilor și facilităților privind transportul public. 

„Mărul discordiei îl reprezintă împrumutul inițiat de fosta administrație, aprobat de Consiliul local de la acea vreme, împrumut pe care, știți cu toții, l-am atacat la Prefectură. Ulterior, Prefectura a pierdut procesul în instanță, iar împrumutul și-a urmat pașii, ajungându-se în situația contractării lui. Pentru cei care au uitat, reamintesc că am avut suspiciuni rezonabile cu privire la corectitudinea cheltuirii acestor fonduri, suspiciuni care s-au dovedit pe deplin îndreptățite. Refacerea licitației pentru asfaltarea a 29 de străzi a adus o economie de circa 1.000.000 de euro”, a scris edilul tecucean. 

Primarul a arătat faptul că PSD și UIPT, mai precis consilierii locali, nu vor să aprobe bugetul, din cauza împrumutului votat chiar și de către unii care astăzi sunt consilieri. Nederularea contractului de împrumut atrage penalități de minim 6 (șase) miliarde de lei vechi, imputabile persoanelor care se opun. 

„Neaprobarea bugetului înseamnă blocarea tuturor investițiilor, dar, și mai grav, pune în pericol atragerea fondurilor din PNRR, de circa 15 milioane de euro. Fără buget aprobat nu putem pregăti niciun proiect. Nu are nevoie Tecuciul de acești bani? Eu spun că da”, a mai declarat Lucian Costin. 

De asemenea, neaprobarea bugetului înseamnă sistarea investițiilor și blochează asfaltarea a 29 de străzi pentru care au fost demarate procedurile de modernizare. Fără buget nu vor putea fi acordate gratuități la transportul public elevilor și pensionarilor cu venituri modeste. 

O a treia ședință a Consiliului local Tecuci, având ca principală temă bugetul local, va fi programată săptămâna viitoare, iar edilul face un apel către consilierii locali să se gândească la binele municipiului și să nu mai asculte de ordinele pe care le primesc de la partide. „Politica e una, dar administrarea unei comunități e o treabă serioasă”, a conchis primarul Municipiului Tecuci.